Vijgenchutney

Met een prachtige vijgenboom in de tuin die jaarlijks garant staat voor een flinke vijgenoogst kunnen vijgenrecepten op KL natuurlijk niet uitblijven. Het zijn heerlijke snoepjes om zo uit het vuistje te eten, maar je kunt ze ook verwerken in gerechten. Na het maken van vijgenjam had ik de smaak te pakken en maakte ik deze vijgenchutney. Deze chutney heeft een goede zoet-zuurbalans en is lekker zacht van smaak. Echt een aanrader! Heerlijk om te serveren bij een kaasplankje. Het recept is van David Lebovitz en vond ik hier.

De chutney is na 2 dagen pas goed in smaak ontwikkeld. Bewaard op een koele, donkere plek blijft hij zeker enkele maanden goed. Na opening is hij beperkt houdbaar in de koelkast. 

Basisrecepten, Seizoen, Hartige keuken, Zomerrecepten

Ingrediënten

Voor ca. 3 potten à 300 ml

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
  • 120 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml appelcider-, of frambozenazijn
  • 1 citroen, sap en schil fijngeraspt
  • 100 g rozijnen, of ander gedroogd fruit
  • 1,5 tl mosterdzaad
  • 1 kaneelstokje
  • Snufje zout
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • 500 g verse, schoongemaakte (kroontje eraf, eventueel geschild en in kleine stukjes gesneden) vijgen, of gedroogde en gewelde vijgen

Verder nodig

  • Kookpan met dikke bodem
  • 3 schoongemaakte (met heet water en soda of in de vaatwasser) potten met deksel à 300 ml

Bereiding

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Fruit de ui op laag tot middelhoog vuur tot hij zacht is. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de vijgen) en laat een minuut of tien zachtjes pruttelen.

Voeg dan de vijgen toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de vijgen zacht zijn en het geheel de dikte heeft van jam.

Giet de chutney in de potten en draai de deksel.

Vijgenchutney

Vijgenchutney

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin