Zo combineer je gezond eten met een druk gezinsleven

Zo combineer je gezond eten met een druk gezinsleven

Een druk gezinsleven? Dan voelen de avonden soms net als een hindernisbaan. En dan schiet een gezonde maaltijd er wel eens bij in. Snelle, minder gezonde opties zijn erg aantrekkelijk als je een lange dag achter de rug hebt en je batterij bijna leeg is.

Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de drukte en hectiek toch gezond eten op tafel zet? Deze 7 tips van Puur Figuur maken het makkelijker.

1: Begin in de supermarkt

Begin niet in de keuken, maar in de supermarkt. Haal gezonde boodschappen in huis. Wil je niet zo snel naar diepvriespizza grijpen? Zorg er dan voor dat je ze gewoon niet in huis hebt.

Wat je wel wilt halen is gezonde ingrediënten. Een goede richtlijn is om zoveel mogelijk onbewerkte producten te kiezen. Denk aan groentes, fruit, eieren, vlees, vis, peulvruchten en zuivel zonder smaakje.

2: Meal prepping

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. Trek daarom wekelijks een paar uurtjes uit voor een mealprep sessie. Of een uurtje. Zelfs in één uur kan je al veel gedaan krijgen.

Kies een rustige dag in de week om ingrediënten alvast te wassen, snijden en kruiden. Je kan er ook voor kiezen om al hele maaltijden te maken. Die hoef je op de drukke dagen alleen nog maar even op te warmen.

3: Plannen, plannen, plannen

We hoeven je vast niet uit te leggen dat een goede planning onmisbaar is met een druk gezin. Maar neem je je maaltijden ook al mee in de planning? Bepaal vooraf wat je die week gaat eten en maak een weekmenu. Pak je agenda erbij, zodat je op drukke dagen extra makkelijke recepten in kan plannen. Of ervoor zorgt dat je die dag alleen maar een maaltje hoeft op te warmen. Hier vind je alle weekmenu’s op Keukenliefde.

4: Lijstje met makkelijke recepten

Je hoeft niet iedere dag een culinair hoogstandje op tafel te zetten. Maak een lijstje met gezonde recepten die snel klaar zijn waar je naar kan terugkeren. Het fijne van zo’n vast lijstje is dat je de recepten op den duur kan dromen. Ideaal voor als je moe bent en geen puf meer hebt voor ingewikkelde recepten. Gewoon op de automatische piloot een gezond maaltje in elkaar draaien.

5: Maak gebruik van je diepvries

De diepvries is je beste vriend als je gezond wilt eten met een druk gezinsleven. Je kan zelfgemaakte maaltijden invriezen. Er zijn genoeg recepten waar je makkelijk drie porties van kan maken en die prima smaken nadat ze ingevroren zijn geweest. Bijvoorbeeld lekkere bolognesesaus of gepureerde soepen.

En je kan de vriezer natuurlijk ook vullen met gezonde diepvriesproducten. Denk bijvoorbeeld aan diepvriesgroentes. Die kunnen zo uit de vriezer de pan in.

6: Kook voor twee dagen (of meer)

Weet je dat je dinsdag pas laat thuis bent na een hectische dag? Kook maandag dan voor twee dagen. Even opwarmen en je bent klaar.

Je kan een complete maaltijd voor twee dagen koken of je verdubbelt alleen een onderdeel. Maak je bijvoorbeeld een wokgerecht met quinoa erbij? Kook dan een dubbele hoeveelheid quinoa zodat je er een salade mee kan maken voor de volgende dag. Zo heb je gemak én afwisseling.

7: Kies voor makkelijk als dat nodig is

Gezond eten hoeft niet te betekenen dat je altijd alles zelf moet maken from scratch. Je kan prima gebruikmaken van gemaksproducten. Het gaat er maar net om welke producten je kiest. Voorgesneden groentes of de genoemde diepvriesgroentes zijn een uitkomst als je weinig tijd of energie hebt. Daar is helemaal niets mist mee.

Kort op een rijtje

Gezond eten met een druk gezinsleven? Deze tips helpen je:

1: Begin in de supermarkt

2: Meal prep: bereid ingrediënten of hele maaltijden van te voren

3: Ga wekelijks even zitten om een goede planning te maken (bekijk hier onze weekmenu’s)

4: Maak een lijstje met makkelijke recepten

5: Maak gebruik van je diepvries

6: Kook voor twee dagen (of meer)

7: Kies voor makkelijk als dat nodig is

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde