6 gezonde producten die je altijd in huis moet hebben

6 gezonde producten die je altijd in huis moet hebben

Voor wie gezond wilt eten is het belangrijk de thuisomgeving gezond in te richten. Om je hierbij te helpen deelt huisdiëtist Jonathan Klaassen zijn zes favoriete producten. Altijd in huis hebben is zijn advies!

Dieet

Wil je meer artikels lezen over gezonde voeding of gezondheid, hier vind je alle gezondheidsartikels op een rij.

Op Keukenliefde vind je ook recepten voor een bepaald dieet: bijvoorbeeld slanke recepten, koolhydraatarme recepten en glutenvrije recepten.

100% pindakaas

De naam doet het al vermoeden; je krijgt alleen maar pinda’s, geen toegevoegd suiker of zout. Wat je wél krijgt zijn eiwitten, onverzadigd vet, vitamine B en E, het mineraal ijzer en ook voedingsvezels. Kortom, een gezond product! Ga niet als een gek smeren, want door de gezonde vetten zitten er relatief ook wat meer calorieën.

Lijnzaad (olie)

Naast vitamines en mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen in lijnzaad (olie) vezels en omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur). Waar vezels de darmflora gezond houden en je een verzadigend gevoel geven beschermen omega 3 vetzuren tegen hart-en vaatziekten. Echt een product om dus standaard in huis te hebben. Maar, je moet de inname van (gebroken) lijnzaad niet overdrijven. Het bevat namelijk cyanogene glycosiden en het lichaam kan dit omzetten in de gifstof cyanide. Maar geen angst! Twee tot drie eetlepels per dag (28gram) is helemaal veilig. Lijnzaadolie is overigens net zo goed.

Volkoren muesli (noten en zaden)

Muesli van volkoren granen bevat veel vezels en die zijn essentieel voor een gezonde darmflora en ze geven een verzadigend gevoel. Ook vind je in muesli langzame koolhydraten; die geven je langdurig energie. De noten & zaden geven je nog wat gezonde vetten, eiwitten, vezels en ijzer, vitamine E en B1.

Ongebrande notenmix

Met een handje ongebrande notenmix (25gram) krijg je nuttige voedingsstoffen binnen zoals voedingsezels, eiwit, onverzadigd vet en het mineraal ijzer. Noten hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte, ze houden de bloedvaten gezond. Ook zijn er onderzoeken die laten zien dat het dagelijks eten van een handje noten het risico op hart-en vaatziekten verlaagt.

Hoemoes

Hoemoes is gemaakt van kikkererwten en dát is een peulvrucht. Peulvruchten zijn erg gezond en bevatten voedingsstoffen zoals: eiwitten, vezels, ijzer en calcium. Zo zijn eiwitten belangrijke bouwstoffen en fungeren ze als fundament voor de opbouw van cellen en celstructuren en voor de groei en onderhoud van spiermassa. Vezels zorgen voor een goede darmwerking, geven een verzadigd gevoel en verlagen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Havermout

Havermout is een gezond én betaalbaar product. Een product wat standaard in je keukenkastje mag liggen. Met dit product heb je een volkoren graansoort in huis wat betekent een goede bron van langzame koolhydraten (energie), eiwitten, wat onverzadigd vet, voedingsvezels en vitamine B1 en de mineralen kalium, calcium, magnesium en zink. De Beta-glucanen in havermout (oplosbare vezels) houden ook het cholesterolgehalte gezond.

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde