Cranberrysaus (voor bij vlees of wildgerechten)

Cranberrysaus (voor bij vlees of wildgerechten)
Deze cranberrysaus met een vleugje tropische kaneel, prikkelende kruidnagel, fruitige port en bitterzoete sinaasappel is voor mij het toppunt van kerstigheid! Je kunt de cranberrysaus direct warm serveren bij een mooi stukje vlees — bijvoorbeeld deze varkenshaas gevuld met brie —, gevogelte of wild, of laat de cranberrysaus helemaal afkoelen en serveer als dessert met een selectie van zachte, romige kazen. 

Ingrediënten voor twee middelgrote jampotten — bereidingstijd circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 zak verse cranberry’s (340 g)
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 75 ml rode port
  • 1 grote sinaasappel
  • 80 g bruine basterdsuiker

Bereiding
Boen de sinaasappel goed schoon met water. Snijd met een dunschiller een aantal schillen van de sinaasappel. Duw de kruidnagels vast in de sinaasappelschil. Pers de sinaasappel uit. Doe de sinaasappelschillen, sinaasappelsap en alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem en breng aan de kook.

Zet het vuur dan wat lager en kook zachtjes verder, totdat een groot gedeelte van de cranberry’s zijn gebarsten en de saus de gewenste dikte heeft. Proef of je de saus lekker vindt. Te zuur? Voeg wat extra suiker toe. Te dik? Leng de saus iets aan met water, of extra sinaasappelsap. Verwijder de sinaasappelschillen met de kruidnagels en het kaneelstokje en bewaar in een goed afgesloten, gesteriliseerde pot.

Ik stopte de sinaasappelschil en het kaneelstokje ook gewoon in de pot, zodat ze extra smaak kunnen afgeven.

Je kunt deze cranberrysaus zeker een week bewaren in de koelkast, of nog langer in de diepvries.

Cranberrysaus (voor bij vlees of wildgerechten)

Enjoy!

Speak Your Mind

*