8x eten dat goed verzadigd en supergezond is

Zoals ik je gisteren al vertelde in het Kijkje in de keuken werd ik niet heel erg blij van de teller op de weegschaal na de kerstvakantie. Jakkes! Ongemerkt was er toch weer meer door het mondje gegaan dan nodig was. Herkenbaar? Diëten is niet voor mij weggelegd (het woord alleen al bezorgd met kippenvel!) maar wel ga ik de komende tijd weer bewust op mijn voeding letten en niet meer alles in mijn mond stoppen. Bewust eten, iets meer bewegen en geen gesnaai meer na acht uur ’s avonds maken een wereld van verschil! Dit artikel vind ik ook fijn. Charlotte van PuurFiguur heeft acht voedingswaren voor je op een rij gezet die gezond zijn en goed verzadigen waardoor je niet een uur later alweer trek hebt. Kijk, zo komen we er wel. Het woord is aan Charlotte:

Heb jij vaker trek dan je zou willen? Probeer dan wat meer goed verzadigend eten binnen te krijgen. In dit artikel vertellen we je wat eten verzadigend maakt en geven we je 8 voorbeelden van eten dat goed verzadigd en gezond is.

Wat maakt eten verzadigend?

Wat zorgt ervoor dat je na het eten van sommige voedingsmiddelen uren geen trek meer hebt, terwijl je bij ander eten na een half uurtje alweer zin hebt in meer?

Over het algemeen heeft verzadigend eten de volgende eigenschappen:

  • Rijk aan eiwitten. Eiwitten worden langzamer verteerd, waardoor je maag langer gevuld is. Bovendien zorgen ze ervoor dat je minder hongerhormonen aanmaakt en meer verzadigingshormonen.
  • Rijk aan vezels. Vezels geven je maaginhoud meer volume. Dit komt doordat ze samen met vocht een dikke gel vormen.
  • Rijk aan gezonde vetten. Ook bij vetten heeft je maag meer tijd nodig om ze te verteren, waardoor je langer vol zit.
  • Rijk aan vocht. Eten dat rijk is aan vocht zorgt voor extra vulling van je maag, terwijl het niet veel calorieën hoeft te bevatten.

Suiker heeft juist het tegenovergestelde effect. Het stilt je honger niet en kan er zelfs voor zorgen dat je juist meer trek krijgt. Simpele koolhydraten hebben deels hetzelfde effect als suiker. Bij simpele koolhydraten kan je bijvoorbeeld denken aan witbrood en noedels. Meer over simpele koolhydraten lees je hier.

8x verzadigend en supergezond eten

Hieronder vind je 8 voorbeelden van eten dat ervoor zorgt dat je een tijd geen trek meer hebt. Al deze voorbeelden zijn niet alleen verzadigend, maar ook supergezond.

1. Avocado’s

Avocado’s zijn zeer rijk aan gezonde vetten. Daarnaast bevatten ze ook nog eens een goede dosis vezels, waardoor ze erg goed verzadigen.

Deze vette vruchten leveren je daarnaast vitamine C, vitamine E, vitamine K, kalium, foliumzuur en diverse antioxidanten.

2. Eieren

Eieren verzadigen goed omdat ze voor een groot deel uit eiwit bestaan. Deze eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Daarnaast bevatten ze krachtige antioxidanten en drie stoffen die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem: vitamine A, vitamine B12 en selenium.

Ook zitten eieren bomvol choline, een stofje dat erg belangrijk is voor onze hersenen.

3. Zalm

Vis verzadigt goed omdat het rijk is aan eiwitten. Sommige vissoorten bevatten daarnaast ook nog veel gezonde vetten. Zalm is hier een goed voorbeeld van. Het is een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren en bevat daarnaast veel B-vitamines.

4. Havermout

Havermout levert veel vezels, waaronder een bepaald type vezel dat beta-glucanen wordt genoemd. Beta-glucanen helpen om je lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Daarnaast neemt havermout ook flink wat vocht op tijdens het koken, waardoor je eten meer volume krijgt zonder veel extra calorieën toe te voegen.

5. Appels

Appels verzadigen goed doordat ze veel vezels en vocht bevatten. Om optimaal van de vezels te profiteren, kan je appels beter niet schillen. De meeste vezels zitten namelijk in de schil.

Een bepaald type vezel dat in appels te vinden is, pectine, is een geweldige voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen. Hierdoor dragen appels bij aan een gezonde darmflora.

6. Noten

Noten bevatten vezels, gezonde vetten en eiwitten. Hierdoor zijn ze een ideaal tussendoortje als je je trek wilt stillen.

Met nootjes krijg je ook meteen vitamine E en diverse mineralen binnen, waaronder magnesium, koper, selenium en mangaan.

7. Quinoa

Quinoa gebruiken we als een graan, maar het is eigenlijk een zaadje. Het is een goede bron van eiwitten. Quinoa bevat namelijk alle essentiële aminozuren. Dat zijn alle ‘eiwitonderdeeltjes’ die je uit je voeding moet halen omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Verder bevat quinoa ook nog eens erg veel vezels en diverse antioxidanten.

8. Wortels

Net als appels bevatten wortels veel vezels en vocht. Ook zijn ze rijk aan bètacaroteen, wat in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Daarnaast zijn in worteltjes verschillende B-vitamines, vitamine K en kalium te vinden.

Maak minder eten makkelijker

Wat je eet, is veel belangrijker dan hoeveel je eet. Een klein schaaltje quinoa met zalm en groentes verzadigt je bijvoorbeeld beter dan een groot bord noedels.

Als je vaak trek hebt, is het daarom verstandig om eens kritisch te kijken naar wat je eet. Kies voor meer verzadigend eten en beperk suiker en simpele koolhydraten.

Bronnen: Lomenick JP, Melguizo MS, Mitchell SL, Summar ML, Anderson JW, J Clin Endocrinol Metab, 2009. Rolls BJ, Bell EA, Thorwart ML, Am J Clin Nutr, 1999.

Afslanken, Themarecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde