Zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche

Zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche

Ik ben dol op ovenschotels en maak ze het hele jaar door. Toch serveer ik deze zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche het liefst in de winter, als het buiten koud en guur is. Hij is namelijk hartverwarmend!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 100 ml melk
  • 40 g roomboter, of kruidenboter
  • Bosje verse bieslook, in smalle ringen gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 300 g rundergehakt
  • 1 pakje naturel zuurkool
  • 2 el witte rozijnen, geweekt in witte wijn, of water
  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 300 ml witte wijn, appelsap of ananassap
  • 125 g crème fraîche

Zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche

Verder nodig
Ovenschaal, hapjespan met deksel, pureestamper, kookpan, zeef

Bereiding
Schil de aardappels en snijd de grote exemplaren doormidden. Spoel de aardappels schoon en kook ze gaar in een pan met licht gezouten kokend water.

Verhit een hapjespan met wat olie of boter en bak op laag vuur de ui, totdat hij zacht en glazig is. Spoel ondertussen de zuurkool met koud water af en laat goed uitlekken. Voeg het gehakt toe aan de ui en bak rul. Breng op smaak met zout en peper. Knijp het overtollige vocht uit de zuurkool en voeg samen met de rozijnen en het weekvocht en de appel toe aan het gehakt. Meng alles goed door. Breng opnieuw op smaak met zout en peper. Voeg de witte wijn, appelsap of ananassap toe en doe de deksel op de pan. Stoof op laag vuur 10 minuten verder, of totdat de zuurkool iets zachter is. Zet het vuur uit en roer de crème fraîche door de zuurkool.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Maak een smeuïge puree met de melk en boter en breng op smaak met zout en peper. Roer de bieslook door de puree.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie en schep de zuurkool erin. Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool en strijk glad. Trek met een vork strepen door de puree — zo krijg je straks een knapperig korstje.

Bak de ovenschotel circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche Zuurkool-ovenschotel met gehakt en crème fraîche

Eet smakelijk!

Tip

Bak tegelijk met de ui gerookte spekblokjes mee voor extra smaak!

Budget, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Ovenrecepten, Seizoen, Vleesrecepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
4 reacties

Verdeel je liefde

  1. marianneke51

    Top gerecht, Had alleen geen appel in huis op dat moment. Ik heb de sap weggelaten en twee flinke eetlepels appelstroop gebruikt als alternatief. En het was heerlijk. Dit is de eerste keer dat ik reageer op een gerecht, Ik heb al heel veel gerechten gemaakt van de site en het is nog nooit tegen gevallen. Complimenten hiervoor.

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Marianne en bedankt voor het mooie compliment! 🙂

  2. Ria

    Dit is echt een heerlijk recept ! Ik had s morgens het ‘zuurkoolprutje’ al gemaakt omdat ik s middags weg moest en dat ging prima. Zelfs mijn dochter die helemaal niet van zuurkool houdt, vond dit ‘Wel oke’ !!!
    Ik kook heel graag, maar ik gebruik wel het liefst goede ingredienten, zoals vlees van een goeie slager. Daarom is zo’n budgetrecept wel fijn tussendoor !

    1. Leuk om te horen dat het zelfs je dochter gesmaakt heeft Ria! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com