Courgettelasagne met ricotta

Deze courgettelasagne met tomatensaus en ricotta maak ik graag in de zomer. Omdat ik in plaats van pastabladen plakken courgette gebruik is deze lasagne heerlijk licht en bevat hij een flinke dosis groente. De traditionele bechamelsaus vervang ik door ricotta die samen met de courgette een heerlijke match vormt!

De courgetteplakken kun je op twee manieren in dit gerecht verwerken: rauw, of gegrild. Omdat gegrilde courgette een intense en rijke smaak heeft, gril ik de courgetteplakken voordat ze in de ovenschaal gaan. Dat duurt iets langer, maar die extra tijd word wordt rijkelijk in smaak beloond!

Seizoen, Wereldgerecht, Italiaanse recepten, Ovenrecepten, Vegetarisch, Zomerrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 courgettes (ik had 3 hele grote)
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 sjalot of kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • Handvol basilicumblaadjes
  • 450 g ricotta
  • 1 citroen
  • 40 g pijnboompitten, goudbruin geroosterd in droge koekenpan
  • 75 g parmezaan
  • Olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig

  • Grillpan
  • Ovenschaal
  • Kookpan voor de saus
  • Een mandoline als je die hebt, om de courgette in plakken te snijden, anders lukt het ook met een mes

Bereiding

Was de courgettes en dep droog. Snijd of schaaf de courgettes in lange, niet te dikke plakken.

Als je de courgettes net zoals ik eerst wilt grillen, verhit dan de grillpan. Grill de courgetteplakken aan beide kanten in de grillpan zodat ze iets zachter worden en mooie grillstrepen krijgen. Bestrijk de courgetteplakken voordat je ze gaat grillen licht met een kwastje en wat olijfolie. Leg de gegrilde courgettes op een bord en bestrooi met een klein beetje zeezout. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie in een pannetje totdat ze glazig maar niet bruin zijn. Voeg de gezeefde tomaten toe. Snijd de basilicumblaadjes in smalle reepjes en voeg de helft toe aan de tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper. Laat op zacht vuur 5 minuten pruttelen.

Doe de ricotta in een kom en rasp de gele schil van de citroen erboven. Doe dit een beetje op gevoel en naar je eigen smaak, je hoeft niet alle citroenrasp te gebruiken. Voeg de overige basilicum toe en roer los. Breng op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie. Verdeel wat tomatensaus over de bodem en beleg met een enkele laag courgetteplakken. Bedek met een laagje ricotta en bestrooi met wat parmezaan en pijnboompitten. Bedek weer met een enkele laag courgetteplakken en bedek met tomatensaus. Bedek met een enkele laag courgetteplakken en de ricotta, parmezaan en pijnboompitten. Herhaal deze lagen totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag ricotta en parmezaan. Houd wat pijnboompitten achter de hand om na het bakken over de lasagne te strooien.

Bak de courgettelasagne circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten en wat blaadjes basilicum.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Diana

    Vanavond gemaakt. Het kost even wat tijd maar de smaak is er inderdaad naar. Verukkelijk! En veel lichter dan met de traditionele lasagnebladen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com