Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Echte Duitse reibekuchen zoals mijn Duitse oma ze vroeger maakte! Mijn moeder bakte ze later natuurlijk weer voor ons en tegenwoordig weer voor mijn dochter. Een heerlijke traditie die ik met liefde in ere houd!

Voor mij horen reibekuchen onherroepelijk bij de kerst. Ik kan namelijk geen kerstmarkt overlopen zonder deze verrukkelijke lekkernij te verorberen. In Duitsland eten ze de reibekuchen met stroop of appelmoes. Mijn voorkeur gaat beslist uit naar stroop!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 kilo kruimige aardappels
 • 2 eieren
 • 2 grote uien
 • 4 à 5 eetlepels bloem
 • Zout en peper
 • Zonnebloemolie, arachideolie of vloeibare bak en braad

Verder nodig
keukenmachine of rasp

Bereiding
Schil de aardappels en uien.

DSC_0333_800x536

Spoel de aardappels af en dep ze goed droog. Rasp de aardappels en ui met een middelgrote rasp (mijn moeder gebruikt overigens een fijne rasp) in de keukenmachine en doe ze daarna in een kom.

DSC_0336_800x536

De aardappels laten behoorlijk wat vocht los. Het meeste vocht giet ik altijd uit de kom zodat je de reibekuchen makkelijker krokant kunt bakken. Voeg de eieren, bloem en zout en peper toe en meng goed door elkaar.

DSC_0338_800x536

DSC_0344_800x536

Verhit nu een ruime koekenpan of braadpan en voeg de olie toe. Schep met 2 eetlepels 3 bergjes aardappelmengsel in de pan en druk ze plat tot 3 ronde koeken.

DSC_0341_800x536

Bak beide kanten op middelhoog vuur knapperig en goudbruin.

Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met appelmoes en stroop.

DSC_0358_800x536

Tip!
Voor degene die met de kerst gaan gourmetten is dit een heerlijk gerecht om erbij te zetten in schaaltjes. Iedereen kan dan zelf zijn eigen reibekuchen bakken bovenop de plaat (mijn voorkeur) of in het pannetje onder.

Eet smakelijk!

Comments

 1. Marianne says:

  Ik maak ze ook af en toe. Ik eet ze het liefst met appelstroop van een bekende fabriek in Limburg. Ik heb in Duitsland gewoond en daar heb ik ze ook leren eten met cranberrycompote. Ook aan te bevelen. Mijn man is niet zo’n groot liefhebber, maar hij eet wel mee, maar dan met mosterd erop.

 2. Gerard Lasonder says:

  Reibekuchen….heerlijk!!
  We hebben lang gezocht naar een geschikte (lees echte) molen om de aardappels te raspen…..waar anders kun je die vinden/kopen dan in Duitsland!
  Verschillende keren gemaakt……helaas zitten er wel veel koolhydraten in :-(, maar 1 x p. week moet kunnen toch? .
  Maar zo lekker als mijn Twentse moeder de ‘earpel pannkook” bakte lukt me nog niet helemaal, maar ik kom in de buurt.
  Siepeltje der bie in natuurlk……en…..direct uit de pan zijn ze het lekkerst, dan heb je nog dat lekkere knapperige korstje, mmm…..
  Maar met stroop?
  Nee dat kent men niet in Twente en Duitsland.
  Vaak gegeten daar maar dan met zalmsnippers en verse sla.

 3. Jan G. says:

  ‘t is wél belangrijk om de Kartoffelpuffer even plat aan te drukken anders is de onderkant niet mooi plat en braad e.e.a. niet mooi egaal aan. Heb ze vandaag nog bereidt en daarbij óók ‘n sausje gemaakt bestaande uit: 1el. zure room met kaneel en daar weer poedersuiker overheen en óók nog iets appelmoes erbij. Tip, doe daarvan ‘n dun laagje over ‘n halve Reibekuchen om dit uit te proberen, ‘t smaakt namelijk fantastisch, durf ik te garanderen. Persoonlijk vind ik dat ze goed passen bij ‘n saladeschotel welke verrijkt is met croutons, die je evt. ook zelf kunt maken. Nochtans hartelijke dank voor je recept Annemiek.

 4. Nanette says:

  Ik zocht een recept met geraspte aardappelen. Nu ik dit recept zie, komt het me bekend voor, eerder in Duitsland gezien. dank! Ik ga het vandaag nog voorbereiden!

 5. Ha Annemieke,
  Kan ik de koekjes vantevoren vormen en dan later even bakken?

  • Hoi Trudy, dan kan zeker. Na verloop van tijd laten de aardappels wel behoorlijk wat vocht los, dus giet het overtollige vocht dan weg of knijp de aardappels goed uit voordat je ze gaat bakken.

 6. Wij kenden een recept (uit 1942) met ham, danwel gebakken ontbijtspek, of rookkaas.

 7. Hallo!
  Op zoek naar info over amarena (goddelijk lekker!) kersen kwam ik toevallig op jouw site. Vond daar ook je recept van reibekuchen. Ook mijn moeder maakte ze vroeger en het was altijd een traktatie. Ook maak ik ze zelf, maar ik doe er altijd een theelepeltje kummel (= karwijzaad doorheen, geeft een speciale twist. En natuurlijk met stroop!
  Mooie en nuttige site!

  • Bedankt voor de tip! Ik ga ze binnenkort beslist eens proberen met een beetje kummel. Lijkt me heerlijk!

  • Als Duitse in Nederland ben ik opgegroeid met reibekuchen. via oma en moeder maak ik ze al jaren zelf….heerlijk !!!!Het idee van een lepeltje kummel ga ik zeker proberen want ik vind kummel heel lekker.

 8. Wil Hutzezon-van Beusekom says:

  Hoi Annemiek,
  Onverwachts kwam ik op je site terecht.
  Want ik wilde de juiste benaming v.d.reibe kuchen weten.
  Het ziet er goed uit.
  Ik maak ze zelf al ruim 50 jaar! van mijn moeder geleerd.
  En in 1964 heb ik het doorgegeven aan een kok van een restaurant
  in Rotterdam.Maar wel leuk als je dit ziet Vr.Gr. Wil

 9. Ze worden ook wel reibeplätzchen genoemd. Althans mijn oma noemde ze ook zo. Heb net een keukenmachine gekocht om ze weer eens te maken vandaar mijn bezoek hier. Ik doe er alleen wat meer eieren in.

  • Hoi Hans, Dat is nog eens een goed excuus om een keukenmachine aan te schaffen! 😉 Reibeplätzchen kende ik nog niet, maar klinkt logisch én lekker! Veel kook- en eetplezier.

 10. Vandaag dit gemaakt en jammie jammie wat lekker. Mijn ma vondt ze ook altijd lekker. Mams helaas op 3-3 overleden en dit blijft toch een herinnering aan haar.

 11. Oh man, heerlijk! Ik ben driekwart Duits, en mijn oma van moeders kant maakte dit altijd. Heerlijk! Ik laat tegenwoordig de bloem weg, en laat de aardappelen goed uitlekken. Als het mengsel te dun is, kun je alsnog bloem toevoegen. Wat is het verschil met Kartoffelpuffer? Volgens mij zit daar ook melk door, en is het meer een soort beslag. Dus krijg je meer een soort pannenkoekje. Zelf voeg ik ook graag wat geraspte nootmuskaat toe.

  • Wat leuk om te horen dat niet alleen mijn oma deze reibekuchen vroeger voor ons maakte als traktatie en grappig is dat mijn moeder ze nu weer bakt voor mijn dochter… 🙂 Kartoffelpuffer is volgens mij hetzelfde als reibekuchen, maar heeft het aardappelkoekje in sommige regio’s gewoon een andere naam.

   • Hallo Annemiek,

    Na wat zoekwerk kwam ik er inderdaad achter dat ze in Berlijn kartoffelpuffer genoemd worden, en dat er nog meer namen voor zijn. En ieders oma maakt natuurlijk de lekkerste 😉

 12. Henriette says:

  Eindelijk recept gevonden, vroeger maakt mijn Oma deze heerlijk traktatie, en later mijn moeder. Zij is nu dement en ik wist niet hoe ze dit maakte en kon ook niet meer achterhalen.
  Ik dacht dat er ook iets “groens” in zat maar dus niet
  Ga ze morgen gelijk maken!
  Dank je wel.

  • Hoi Henriette,

   Dat ‘groens’ zou heel goed kunnen; vaak gaat er namelijk wat fijngehakte peterselie doorheen! 🙂 Ik ben erg benieuwd of ze net zo smaken als vroeger… Bedankt voor je reactie!

   Annemiek

 13. Marianne says:

  Hallo Annemiek ik heb de aard. Koekjes gegeten bij mijn schoondochter met de kerst en ze zijn geweldig, ik had een Duitse oma die ze vroeger ook maakte en het is dus echt jeugd sentiment zo leuk, ik heb nu het recept aan mijn schoondochter gevraagd om ze as weekend samen met mijn dochter te gaan maken zo leuk dank je wel.

  • Wat heerlijk om te horen dat jullie zoveel plezier beleven aan dit recept! Ook voor mij is het een jeugd sentiment. Heel erg graag gedaan Marianne en bedankt voor je leuke reactie!

 14. Verschillende recepten geprobeerd om de Reibekuchen die ik ook vroeger at bij Duitse familie te kunnen namaken. Dit was het eerste recept wat me deed opspringen van vreugde in de keuken toen ik de Reibekuchen zelf probeerde.

  Hartelijk dank!

Speak Your Mind

*