Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Echte Duitse reibekuchen zoals mijn Duitse oma ze vroeger maakte! Mijn moeder bakte ze later natuurlijk weer voor ons en tegenwoordig weer voor mijn dochter. Een heerlijke traditie die ik met liefde in ere houd!

Voor mij horen reibekuchen onherroepelijk bij de kerst. Ik kan namelijk geen kerstmarkt overlopen zonder deze verrukkelijke lekkernij te verorberen. In Duitsland eten ze de reibekuchen met stroop of appelmoes. Mijn voorkeur gaat beslist uit naar stroop!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 kilo kruimige aardappels
 • 2 eieren
 • 2 grote uien
 • 4 à 5 eetlepels bloem
 • Zout en peper
 • Zonnebloemolie, arachideolie of vloeibare bak en braad

Verder nodig
keukenmachine of rasp

Bereiding
Schil de aardappels en uien.

DSC_0333_800x536

Spoel de aardappels af en dep ze goed droog. Rasp de aardappels en ui met een middelgrote rasp (mijn moeder gebruikt overigens een fijne rasp) in de keukenmachine en doe ze daarna in een kom.

DSC_0336_800x536

De aardappels laten behoorlijk wat vocht los. Het meeste vocht giet ik altijd uit de kom zodat je de reibekuchen makkelijker krokant kunt bakken. Voeg de eieren, bloem en zout en peper toe en meng goed door elkaar.

DSC_0338_800x536

DSC_0344_800x536

Verhit nu een ruime koekenpan of braadpan en voeg de olie toe. Schep met 2 eetlepels 3 bergjes aardappelmengsel in de pan en druk ze plat tot 3 ronde koeken.

DSC_0341_800x536

Bak beide kanten op middelhoog vuur knapperig en goudbruin.

Duitse reibekuchen (aardappelkoekjes)

Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met appelmoes en stroop.

DSC_0358_800x536

Tip!
Voor degene die met de kerst gaan gourmetten is dit een heerlijk gerecht om erbij te zetten in schaaltjes. Iedereen kan dan zelf zijn eigen reibekuchen bakken bovenop de plaat (mijn voorkeur) of in het pannetje onder.

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Duitse recepten, Kerstrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Vegetarische recepten, Aardappelrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(43 stemmen)
55 reacties

Deel je liefde

 1. vanoverbeke nadia

  ik kook heel graag en ben kokkin

 2. Fran

  Kan je deze heerlijke reibekuchen in de ochtend bakken en later in de avond in de oven weer opwarmen?

  1. Hoi Fran, dat kan zeker!

 3. Qtje

  Als Duitse wonend tussen Duitsland en Belgie, weet ik dat de klassieke Reibekuchen met Cranberry sauce wordt geserveerd. Ook op de Kerstmarkten. Zelf kun je evt nog zout toevoegen wat een heerlijke combi geeft.

 4. Kirsten

  Heerlijk met appelmoes!!! Brengt je toch ff terug in Duitse sferen….Gegeten ooit op Duitse markt, en staat dus ook met regelmaat hier op het menu.

 5. Gerrit

  Wij kennen het als latkes een oorspronkelijk Jiddisch gerecht dat met chanoeka gegeten wordt.
  Mijn Pools Oekraïense schoonmoeder gaf het recept door aan haar dochter en die weer aan mij.
  Wij eten het met geraspte kaas of zure oom en ook wel met pittige tomatenketchup.

 6. Dem

  Op de kerstmarkt in Aken verkopen ze ook bakjes met champignons op zijn geheel, in een soort kruidenroomsaus, heel lekker, om je duimen van af te likken. Iemand die het recept weet?

  1. Traen Conny

   Ik zoek ook dit recept

 7. Dem

  Vanmiddag klaargemaakt en zeker voor herhaling vatbaar.

 8. Ilona

  Mijn moeder kwam uit Keulen. Wat een herinneringen dit recept. Echter ze werden hartig gegeten, niet met stroop o.i.d. En ze deed er geen bloem in.
  Ga het dit jaar voor het eerst proberen en reken op een knapperig aardappelkoekje!

 9. Karin

  Mijn oma kwam uit Tsjechië, grens Duitsland.
  Deze reibekuchen aten wij eigenlijk altijd met hartig, niet met stroop of appelmoes.
  Maar een andere variant aardappel pannenkoekjes, nl gemaakt met gekookte aardappel, die aten we met suiker of stroop! Ook heerlijk!

 10. Bob

  Heerlijk, toen ik in Duitsland werkte, al weer een lange tijd terug, heb ik ze leren maken en eten. Leuk het recept weer tegen te komen. Ga het weer maken. Mmmmm heerlijk. Bob

 11. Christel

  Kan ik de aardappels ook een dag van tevoren als schillen en raspen?

  1. Hoi Christel, dat kan, alleen de aardappel gaat dan wel verkleuren. Voor de smaak maakt dat niks uit.

 12. Petra

  Wat leuk, ik ken ze van mijn vaders tante in Duitsland, als we daar als kind in de zomer kwamen, bakte ze altijd hele stapels voor ons. Mijn vader maakte ze zelf ook en ik heb het stokje overgenomen en bak ze voor mijn eigen kinderen. Heerlijk, en altijd met appelmoes!

  1. Petra

   overigens worden ze in Duitsland ook wel geserveerd met Cranberry compote of andere vruchtencompote, en de oom van mijn vader at ze met leverworst, brrrrrrr.

 13. Marlis Hackeng

  Ik ben van origine Duits en maak Reibekuchen al vanaf mijn jeugd. Heel graag geef ik ik ze bij een diner als voorgerecht met crème frache met gerookte zalm, wat niet echt een succes was.. Is er een methode om gebakken Reibekuchen goed op te bakken? Marlis

  1. Dat is idd lastig Marlis, want bij het opwarmen worden aardappelkoekjes vaak slap. Het beste is dus om ze vers te bakken.

   1. Theo van Mourik

    Mijn moeder is indisch, ze kon koken als de beste, ook reibekuchen, we waren met 5 kinderen er werd dus een hele berg gemaakt. Wat overbleef werd s morgens op de kolenkachel opgewarmt, ik vond het heerlijk als ontbijt.

 14. wat ontzettend leuk om het recept van raibekuchen tegen te komen. Mijn opa kwam ook uit Duitsland en maakte voor ons in mijn jeugdjaren regelmatig raibekuchen. Later heb ik ze ook voor onze kinderen gemaakt. Opa raspte de aardappels met de hand, ik ook. geen machine bij de hand. Hij was altijd tijden bezig herinner ik me. En voor ons grote gezin was ik ook wel lang in touw. Maar het loont de moeite. Met een machine is handiger. Ik kan ze bijna proeven als ik ze zie. haha.

  1. Ja, dat is echt nostalgie Elizabeth. Met de hand gaat trouwens ook prima hoor, net zoals vroeger. En het is ook leuk om de rasptraditie in ere te houden. 😉

 15. Marianne

  Ik maak ze ook af en toe. Ik eet ze het liefst met appelstroop van een bekende fabriek in Limburg. Ik heb in Duitsland gewoond en daar heb ik ze ook leren eten met cranberrycompote. Ook aan te bevelen. Mijn man is niet zo’n groot liefhebber, maar hij eet wel mee, maar dan met mosterd erop.

  1. Of met crème fraîche en gerookte zalm. Mmmm… 🙂

  2. Heidie

   Ik maak het beslag met een zakje bami of nasi groente erdoor. Dit maakt ik aan met heel iets water. De rest vangt het Aardappelnative op. Wij vinden dat heerlijk

   1. Bedankt voor de tip Heidie, leuk om te horen dat iedereen zo zijn eigen favoriete variant kent van dit recept. 🙂

 16. Gerard Lasonder

  Reibekuchen….heerlijk!!
  We hebben lang gezocht naar een geschikte (lees echte) molen om de aardappels te raspen…..waar anders kun je die vinden/kopen dan in Duitsland!
  Verschillende keren gemaakt……helaas zitten er wel veel koolhydraten in :-(, maar 1 x p. week moet kunnen toch? .
  Maar zo lekker als mijn Twentse moeder de ‘earpel pannkook” bakte lukt me nog niet helemaal, maar ik kom in de buurt.
  Siepeltje der bie in natuurlk……en…..direct uit de pan zijn ze het lekkerst, dan heb je nog dat lekkere knapperige korstje, mmm…..
  Maar met stroop?
  Nee dat kent men niet in Twente en Duitsland.
  Vaak gegeten daar maar dan met zalmsnippers en verse sla.

  1. Mmmm … met zalmsnippers en sla is ook heerlijk! 🙂

  2. Dorianne

   Hallo,

   Kun je me vertellen waar je de molen gekocht of besteld heb? Ik ben ook op zoek

  3. wij bakken ze meestal in half olie en half reuzel , dan krijg je die lekkere ouderwetse smaak . wel laten uitlekken , is vettiger maar ph zo lekker. mmmmmmmmmmm als ik er aan denk ga ik al zin krijgen om te raspen

 17. Jan G.

  ’t is wél belangrijk om de Kartoffelpuffer even plat aan te drukken anders is de onderkant niet mooi plat en braad e.e.a. niet mooi egaal aan. Heb ze vandaag nog bereidt en daarbij óók ’n sausje gemaakt bestaande uit: 1el. zure room met kaneel en daar weer poedersuiker overheen en óók nog iets appelmoes erbij. Tip, doe daarvan ’n dun laagje over ’n halve Reibekuchen om dit uit te proberen, ’t smaakt namelijk fantastisch, durf ik te garanderen. Persoonlijk vind ik dat ze goed passen bij ’n saladeschotel welke verrijkt is met croutons, die je evt. ook zelf kunt maken. Nochtans hartelijke dank voor je recept Annemiek.

  1. Klinkt goed Jan, bedankt voor de tip! 🙂

 18. Nanette

  Ik zocht een recept met geraspte aardappelen. Nu ik dit recept zie, komt het me bekend voor, eerder in Duitsland gezien. dank! Ik ga het vandaag nog voorbereiden!

  1. Leuk Nanette! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

 19. Trudy

  Ha Annemieke,
  Kan ik de koekjes vantevoren vormen en dan later even bakken?

  1. Hoi Trudy, dan kan zeker. Na verloop van tijd laten de aardappels wel behoorlijk wat vocht los, dus giet het overtollige vocht dan weg of knijp de aardappels goed uit voordat je ze gaat bakken.

 20. Thea

  Wij kenden een recept (uit 1942) met ham, danwel gebakken ontbijtspek, of rookkaas.

 21. Ham

  Hallo!
  Op zoek naar info over amarena (goddelijk lekker!) kersen kwam ik toevallig op jouw site. Vond daar ook je recept van reibekuchen. Ook mijn moeder maakte ze vroeger en het was altijd een traktatie. Ook maak ik ze zelf, maar ik doe er altijd een theelepeltje kummel (= karwijzaad doorheen, geeft een speciale twist. En natuurlijk met stroop!
  Mooie en nuttige site!

  1. Bedankt voor de tip! Ik ga ze binnenkort beslist eens proberen met een beetje kummel. Lijkt me heerlijk!

  2. Ilona

   Als Duitse in Nederland ben ik opgegroeid met reibekuchen. via oma en moeder maak ik ze al jaren zelf….heerlijk !!!!Het idee van een lepeltje kummel ga ik zeker proberen want ik vind kummel heel lekker.

 22. Wil Hutzezon-van Beusekom

  Hoi Annemiek,
  Onverwachts kwam ik op je site terecht.
  Want ik wilde de juiste benaming v.d.reibe kuchen weten.
  Het ziet er goed uit.
  Ik maak ze zelf al ruim 50 jaar! van mijn moeder geleerd.
  En in 1964 heb ik het doorgegeven aan een kok van een restaurant
  in Rotterdam.Maar wel leuk als je dit ziet Vr.Gr. Wil

  1. Hoi Wil,

   Dat zijn de beste recepten, geleerd van je moeder! Grappig trouwens dat iedereen dit recept linkt aan zijn moeder of oma. Een echt familierecept dus!!

 23. Hans

  Ze worden ook wel reibeplätzchen genoemd. Althans mijn oma noemde ze ook zo. Heb net een keukenmachine gekocht om ze weer eens te maken vandaar mijn bezoek hier. Ik doe er alleen wat meer eieren in.

  1. Hoi Hans, Dat is nog eens een goed excuus om een keukenmachine aan te schaffen! 😉 Reibeplätzchen kende ik nog niet, maar klinkt logisch én lekker! Veel kook- en eetplezier.

 24. Colinda

  Vandaag dit gemaakt en jammie jammie wat lekker. Mijn ma vondt ze ook altijd lekker. Mams helaas op 3-3 overleden en dit blijft toch een herinnering aan haar.

  1. Hoi Colinda,

   Bedankt voor je reactie. Heel fijn om te horen dat je hebt genoten van de reibekuchen én van een dierbare herinnering!

 25. Detlev

  Oh man, heerlijk! Ik ben driekwart Duits, en mijn oma van moeders kant maakte dit altijd. Heerlijk! Ik laat tegenwoordig de bloem weg, en laat de aardappelen goed uitlekken. Als het mengsel te dun is, kun je alsnog bloem toevoegen. Wat is het verschil met Kartoffelpuffer? Volgens mij zit daar ook melk door, en is het meer een soort beslag. Dus krijg je meer een soort pannenkoekje. Zelf voeg ik ook graag wat geraspte nootmuskaat toe.

  1. Wat leuk om te horen dat niet alleen mijn oma deze reibekuchen vroeger voor ons maakte als traktatie en grappig is dat mijn moeder ze nu weer bakt voor mijn dochter… 🙂 Kartoffelpuffer is volgens mij hetzelfde als reibekuchen, maar heeft het aardappelkoekje in sommige regio’s gewoon een andere naam.

   1. Detlev

    Hallo Annemiek,

    Na wat zoekwerk kwam ik er inderdaad achter dat ze in Berlijn kartoffelpuffer genoemd worden, en dat er nog meer namen voor zijn. En ieders oma maakt natuurlijk de lekkerste 😉

 26. Henriette

  Eindelijk recept gevonden, vroeger maakt mijn Oma deze heerlijk traktatie, en later mijn moeder. Zij is nu dement en ik wist niet hoe ze dit maakte en kon ook niet meer achterhalen.
  Ik dacht dat er ook iets “groens” in zat maar dus niet
  Ga ze morgen gelijk maken!
  Dank je wel.

  1. Hoi Henriette,

   Dat ‘groens’ zou heel goed kunnen; vaak gaat er namelijk wat fijngehakte peterselie doorheen! 🙂 Ik ben erg benieuwd of ze net zo smaken als vroeger… Bedankt voor je reactie!

   Annemiek

 27. Marianne

  Hallo Annemiek ik heb de aard. Koekjes gegeten bij mijn schoondochter met de kerst en ze zijn geweldig, ik had een Duitse oma die ze vroeger ook maakte en het is dus echt jeugd sentiment zo leuk, ik heb nu het recept aan mijn schoondochter gevraagd om ze as weekend samen met mijn dochter te gaan maken zo leuk dank je wel.

  1. Wat heerlijk om te horen dat jullie zoveel plezier beleven aan dit recept! Ook voor mij is het een jeugd sentiment. Heel erg graag gedaan Marianne en bedankt voor je leuke reactie!

 28. Ruurd

  Verschillende recepten geprobeerd om de Reibekuchen die ik ook vroeger at bij Duitse familie te kunnen namaken. Dit was het eerste recept wat me deed opspringen van vreugde in de keuken toen ik de Reibekuchen zelf probeerde.

  Hartelijk dank!

  1. Erg leuk om te horen! Graag gedaan 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde