Goulashsoep

Toen ik onlangs op Facebook een nieuw weekmenu deelde met als thema de winterkou, kreeg ik een reactie dat goulashsoep nog ontbrak. Klopt helemaal natuurlijk, want wat smaakt er met dit koude winterweer nu beter dan een kop dampende goulashsoep! Naar aanleiding van die reactie ontdekte ik dat er nog helemaal geen recept voor goulashsoep op KeukenLiefde stond. Snel aan de slag dan maar.

Met dit recept sla ik meteen de spijker op z’n kop. Hij smaakt precies zoals ik hem jaren geleden op de wintersport proefde tussen de middag op de bergpiste: goedgevuld met stukjes aardappel, paprika en (voor de kleur) sperziebonen en met malse stukjes rundvlees. Joehoe! 

Seizoen, Menu, Wereldgerecht, Eenpansgerechten, Herfstrecepten, Hongaarse recepten, Slowcooker, Vleesrecepten, Winterrecepten, Lunch, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

  • 75 g spekreepjes
  • 1 grote ui, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 el olijfolie
  • 400 g hacheevlees, of runderriblap, in blokjes (haal het vlees 1,5 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen)
  • 70 g tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn, op kamertemperatuur
  • 1 liter warme rundvleesbouillon
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 grote, vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 150 g sperziebonen, uiteinden verwijderd en in stukjes
  • 125 g crème fraîche

PS Op de foto hiernaast van de ingrediënten staan meer groenten, maar ik heb uiteindelijk minder gebruikt.

Bereiden

Bak in een soeppan de spekreepjes, ui, knoflook en specerijen in wat olie zachtjes uit. Voeg het vlees en de tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee.

Voeg de wijn en bouillon toe. Breng tegen de kook aan en zet het vuur dan op de laagste stand. Doe de deksel op de pan en laat de soep circa 2 tot 3 uur heel zachtjes pruttelen, totdat het vlees zacht is. Als het vocht te hard borrelt, gebruik dan een sudderplaatje. Als het vlees na 3 uur nog niet zacht is, stoof het dan langer, net zolang totdat het wel zacht is.

Voeg de laatste 30 minuten van de kooktijd de aardappel, sperziebonen en paprika toe.

Schep de soep in kommen en serveer met een lepel crème fraîche, wat versgehakte peterselie en eventueel een snee donker boerenbrood.

Bereiding in de slowcooker

Stel de slowcooker in op stand high voor 2 uur. Doe alle ingrediënten — behalve de aardappel, paprika en sperziebonen — in de slowcooker en doe de deksel op de pan. Zet na twee uur de stand terug naar low en stel de tijd in op 4 uur. Voeg de laatste 3 uur van de bereidingstijd de aardappel, paprika en sperziebonen toe. Als het vlees na 6 uur nog niet zacht is, laat je de soep nog langer in de slowcooker zitten, totdat het vlees zacht is en de groenten gaar zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com