10 minuten + 60 minuten op de barbecue of in de oven
Hele kip van de barbecue. Stel je voor: een sappige, goudbruine kip die je op een eenvoudige manier kunt bereiden, zonder constant te hoeven draaien en keren. Klinkt als een droom, toch? Nou, met een gevogelterooster wordt die droom werkelijkheid!
Heb je geen barbecue dan kun je deze kip ook gewoon op het gevogelterooster in de oven maken. In de bereiding vind je ook de oventemperatuur en oventijd.
Gevogelterooster
Hier is het geheim: vul het compartiment van het gevogelterooster (waar je de kip opzet) met wat heerlijke smaakmakers als knoflook, verse kruiden, citroen en witte wijn, water of bouillon en plaats de hele kip op/over het compartiment. Zet de pan met de kip op de barbecue of in de oven en laat de magie gebeuren. Omdat de kip rechtop staat wordt hij rondom perfect goudbruin en tegelijk van binnenuit gegaard met heerlijke aroma’s.
Braadjus
En het beste deel? Terwijl de kip lekker aan het garen is, worden alle smakelijke vleessappen opgevangen in de pan eronder. Als je in die pan ook wat lekkere smaakmakers als ongepelde knoflooktenen, wortel, sjalot en verse kruiden legt geven die hun aroma’s af aan het braadvocht waardoor je de lekkerste jus krijgt om bij de kip te serveren!
Of leg verse krieltjes en groenten in de pan onder de kip om te garen in het vrijgekomen braadvocht.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Zet de barbecue aan en laat de temperatuur oplopen naar 190 – 200 graden. Of verwarm je oven voor op 190 – 200 graden.
Veeg het vel van de kip schoon en droog met keukenpapier. Wrijf de kip in met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper uit de molen en wat paprikapoeder of cajunkruiden.
Stop de gehalveerde citroen, knoflookteentjes, verse kruiden in het binnencompartiment (cilinder) van de pan waar je de kip opzet met een slok wijn, bouillon of water.
Zet de kip rechtop op de cilinder. Leg eventueel wat ongepelde knoflooktenen, sjalot, verse kruiden, wortel, etc. in de gevogeltepan om smaak aan het braadvocht af te geven. Zet het gevogelterooster op de barbecue.
Rooster de kip 60 tot 75 minuten op de barbecue of in de oven, of tot hij goudbruin en gaar is en de kip makkelijk loslaat van het bot. Bedruip de kip tijdens de baktijd een paar keer met het vrijgekomen vocht zodat hij lekker sappig blijft.
Laat de kip 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Zo kunnen de sappen zich opnieuw verdelen en blijft de kip sappiger. Leg de kip (eventueel in stukken gesneden) op een mooie serveerschaal en bestrooi met verse peterselie.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Campingaz.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie