Hete bliksem met spek en rookworst

De allereerste keer dat ik hete bliksem at was een paar jaar geleden tijdens het jaarlijkse stamppotbuffet ter gelegenheid van mijn moeders verjaardag. Mijn tante had hete bliksem gemaakt en meegenomen voor het buffet en ik was verrast door de smaak; ik had niet verwacht dat een stamppot van enkel aardappel en appel zo lekker zou zijn!

Tijdens mijn eerste poging om zelf hete bliksem te maken kwam er een vrij smakeloze hap op tafel, maar inmiddels heb ik een aantal trucs geleerd om hem goed op smaak te krijgen. Zo kook ik altijd een stukje gerookt spek en rookworst mee met de aardappels en appels, die veel smaak afgeven aan het kookwater. Het spek snij ik later in plakken en serveer ik bij de hete bliksem. In een aparte koekenpan bak ik nog extra spekjes krokant waarvan ik het bakvet later ook weer toevoeg aan de hete bliksem. Aan vlees dus geen tekort in deze hete bliksem, maar dat maakt hem nou juist zo lekker vind ik.

Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt, ik ben benieuwd! PS Heb je zelf nog tips en trucs voor de lekkerste hete bliksem? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Seizoen, Wereldgerecht, Budget, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Stamppotrecepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild
  • 500 g goudreinet, geschild en klokhuis verwijderd
  • 500 g zoete appeltjes, geschild en klokhuis verwijderd
  • Stukje gerookt spek of zuurkoolspek
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst

Verder nodig

  • Pureestamper

Bereiding

Doe de aardappels, appels, het stukje gerookt spek en de rookworst in een ruime kookpan en voeg zoveel water toe tot ze onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager, het is beter voor het spek en de rookworst als het water niet te hard kookt. Kook tot de aardappels gaar zijn. Haal het stukje spek en de rookworst eventueel eerder uit het kookwater als ze eerder gaar zijn en houd warm.

Bak ondertussen in een koekenpan op laag vuur de spekblokjes uit tot ze goudbruin zijn. Bewaar het bakvet om straks door de hete bliksem te roeren.

Giet de aardappels en appels af en stamp fijn. Breng op smaak met het bakvet van de spekjes en zout en peper. Roer de helft van de uitgebakken spekblokjes door de hete bliksem en serveer de overige spekjes ernaast. Snijd het stuk spek en de rookworst in plakjes. Je kunt het spek eventueel ook nog even opbakken als je dat lekker vindt.

Serveer de hete bliksem met de spekjes, de plakken gekookte spek en de rookworst.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
11 reacties

Verdeel je liefde

  1. W.

    sperciebonen en een paar kruidnagels mee koken

  2. Tineke

    Een potje sperzieboontjes erdoor. Je verwacht het niet, maar het is heerlijk!
    Ik doe nooit meer zonder. Geeft ook wat kleur in de stampot.

  3. Faes Els

    Wij maken hete bliksem nog op andere manier. Aardappelpuree en appelmoes appart maken, gehakt rul bakken. In een ovenschotel leg je onderaan het gehakt doorop de appelmoes en bovenaan de puree. Bestrooien met paneermeel en en klontjes boter. Nog even de oven in en klaar. Jouw manier lijkt me ook heel lekker.

    1. Mmmm, deze ovenschotel-variant ga ik beslist eens maken! Het klinkt heerlijk Els!

  4. Willy Feijer

    Wat misschien ook nog een idee is voor iets meer pit: bij het fruiten van de spekjes ook een gesnipperd uitje toevoegen en een snufje cayennepeper (wel met mate als er kinderen mee-eten).
    Groeten,
    Willy Feijer

    1. Goede tip Willy! 🙂

  5. gerjan de koning

    i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
    vantevoren wellen.
    zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
    tevens een potje witte bonen erdoor.
    op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
    groetjes gerjan

    1. Bedankt voor de goede tip Gerjan!

  6. gerjan de koning

    i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
    vantevoren wellen.
    zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
    op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
    groetjes gerjan

    1. gerjan de koning

      i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
      vantevoren wellen.
      zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
      tevens een potje witte bonen erdoor.
      op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
      groetjes gerjan

      1. Corrie Oort

        Mijn moeder deed er altijd wat kaneel door heen heerlijk
        Groetjes

Follow on Bloglovin mytastenld.com