Homemade groentebouillon

DSC_1016_800x536

Deze zelfgemaakte groentebouillon is de perfecte basis voor de allerlekkerste soepen of sauzen. De smaak is veel zachter en complexer dan groentebouillon gemaakt van een bouillontablet. Je maakt deze bouillon in de snelkookpan en je zult ervan versteld staan hoe eenvoudig en lekker het is om zelf te maken!

Ingrediënten voor 2 liter bouillon

  • 50 g ongezouten boter
  • 350 g schoongemaakte prei, in dunne ringen gesneden
  • 225 g wortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 200 g ui, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 200 g champignons, in plakjes gesneden
  • 100 g venkel, in dunne plakjes gesneden
  • 100 g bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 3 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 30 g bladpeterselie, stengels en blaadjes

DSC_0989_617x600

Verder nodig
Snelkookpan, zeef, eventueel een kaasdoek of theedoek

Bereiding
Smelt de boter op matig vuur in een snelkookpan. Voeg de groenten toe en laat ze 5 minuten zweten. Roer af en toe.

DSC_1003_800x536

Voeg de tijm, laurierblaadjes en 2 liter koud water toe.

DSC_1012_800x536

Doe de deksel op de pan en breng hem op hoog vuur onder hoge druk.

DSC_1013_800x509

Draai het vuur laag en laat het mengsel 20 minuten koken.

Haal de pan van het vuur en laat hem volledig afkoelen voor je de deksel eraf haalt. Zet de pan 5 minuten op matig vuur, voeg de peterselie toe en laat hem 20 minuten afkoelen.

DSC_1019_800x536

Giet de bouillon door een met twee lagen nat gemaakte kaasdoek (of theedoek) bedekte zeef en zet hem tot gebruik in de koelkast of vriezer.

DSC_1026_402x600

DSC_1030_633x600

Bron: Kookboek ‘Heston Blumental thuis’

Basisrecepten, Hartige keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. A.J.

    Lekker,
    eigen gemaakte bouillon.
    Met hoeveel tijd verleng je de kooktijd zonder snelkookpan.
    Dan wordt het hoog tijd dat ik weer eens zoiets maak.
    Bedankt voor je vele leuke recepten.
    A.J.

    1. Hoi A.J.

      Ik denk dat de bouillon in een gewone pan zo’n 60 minuten moet trekken, net tegen de kook aan (niet aan de kook). Schep steeds het bovendrijvende schuim weg met een schuimspaan. Ik heb zelf geen ervaring met bouillon maken in een gewone pan, dus probeer het gewoon en proef. Misschien heb je hier wat aan http://passie.horeca.nl/content/15526/Het_maken_van_groentebouillon.html

      Succes ermee! Ik ben benieuwd… 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com