Italiaanse spinaziestamppot

Italiaanse spinaziestamppot

Veel Hollanders zijn dol op stamp, zo ook wij Verweij’s. Boerenkool-, zuurkool- en andijviestamp zijn onze winterfavorieten, maar deze Italiaanse spinaziestamppot smaakt vooral heerlijk in de zomer!

Breng de aardappelpuree smeuïg op smaak met zelfgemaakte knoflookolie in plaats van melk, en je geniet van een verrukkelijk Mediterraanse smaak.

Hoofdgerecht voor 2 personen — 15 minuten — glutenvrij — geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 700 g kruimige aardappels, geschild en grote exemplaren gehalveerd
  • 100 ml olijfolie
  • 1 knoflookteen, uitgeperst
  • 250 g verse spinazie, gewassen en drooggedept
  • 1 bol mozzarella, in blokjes gesneden
  • 6 stuks zongedroogde tomaten op olie, in repen gesneden
  • 10 stuks groene, of zwarte olijven, in plakjes gesneden
  • 30 g pijnboompitten
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Pureestamper

Bereiding
Schil de aardappels en halveer grote exemplaren. Kook de aardappels gaar in een pan met licht gezouten water. Giet ze af en zet de pan terug op laag vuur om de aardappels droog te stommen.

Zet het vuur uit als het overtollige vocht verdampt is. Stamp de aardappels fijn.

Verwarm — als de aardappels bijna gaar zijn — de olijfolie en knoflook in een klein steelpannetje op laag vuur, zodat de knoflooksmaak in de olie kan trekken. (Zet het vuur niet te hoog, anders verbrandt de knoflook en krijgt de olie een bittere smaak.)

Rooster de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij en blijf de pan bewegen, want pijnboompitten verbranden snel.

Voeg de spinazie en de knoflookolie toe aan de aardappelpuree en roer door, totdat de spinazie geslonken is. Roer dan alle overige ingrediënten door de puree en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Tip! 

Voor een niet vegetarische variant kun je deze stamppot serveren met plakjes serranoham. Erg lekker!

Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Zomerrecepten, Campingrecepten, Glutenvrije recepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Snelle recepten, Stamppotrecepten, Vegetarische recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(7 stemmen)
8 reacties

Deel je liefde

  1. Odie Vlemmings

    Kan ik deze vooraf maken en dag erna opwarmen.

    1. Ja hoor, dat kan. Opgebakken stamppot is erg lekker vinden wij!

  2. Ted

    Heb het gemaakt. Door de verse spinazie krijg je lange draden in de stampot. Qa smaak verder prima, maar volgende keer spinazie fijn snijden.

  3. Tanjakr

    Dit is echt een super lekker recept. Wij hebben gesmuld.

  4. Rezie

    Proberen , dol op Italiaanse gerechten ?

  5. Elisa

    Dit gerecht staat voor deze week op de planning, maar de olijven komen er niet in 😛
    De mozzarella was ik vergeten, maar ik heb nog wel grana padano dus ik denk dat ik die er maar in doe 🙂

  6. Roos

    Vanavond heb ik deze vegetarische stamppot gemaakt. Heerlijk! Alle gezinsleden vonden het lekker, en dat wil wat zeggen 🙂 Dankjewel voor dit recept…. ik ga het zeker vaker maken.

    1. Dat is zeker een mooi compliment Roos! 🙂 Superleuk om te horen!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde