Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Kip in pindasaus
Kip en pindasaus – meer heeft een mens niet nodig!
In huize Verweij krijgen we van deze klassieke smulcombinatie geen genoeg. In Mieks Special gaf ik al het recept van mijn geliefde saté-schotel en hemelse satébroodjes. Ook déze variant met zacht gepocheerde kip is om te huilen zo lekker, net als de zelfgemaakte pindasaus!
Ik serveer de kip in pindasaus graag met beetgaar gekookte sperziebonen, romige kokosrijst (zie onderstaande bereidingstip) en seroendeng.
De pindasaus maak je heel makkelijk zelf met pindakaas. Het liefst gebruik ik Calvé-pindakaas vanwege de romige en zachte smaak; die proef je namelijk terug in de saus.
Hoofdgerecht voor 3 personen — 25 minuten — glutenvrij — geschikt om in te vriezen
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1/2 tl serehpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 140 g Calvé pindakaas
- 1 flinke tl sambal manis*
- 1 el ketjap manis*
- 1 el sushiazijn
- Snuf suiker
- Plantaardige olie om in te bakken
*Mocht je een glutenvrij dieet volgen, lees dan de achterkant van de verpakking of de producten glutenvrij zijn.
Bereiding
Breng een pan met water aan de kook en leg de kipfilets erin. Zet het vuur uit en laat de kip 15 minuten in het hete water garen. Haal de kip uit het water en zet even opzij.
Fruit de ui, knoflook, sereh- en gemberpoeder in wat olie op laag vuur, totdat de ui zacht is. Voeg alle overige ingrediënten toe (behalve de kip) en voeg net zoveel water toe, totdat je een mooi, gladde saus hebt. Laat op laag vuur een minuut zachtjes pruttelen. Proef of de saus goed op smaak is en breng hem indien nodig nog verder op smaak met wat extra azijn en ketjap. Snijd de kip in middelgrote blokjes en voeg toe aan de pindasaus. Warm nog kort even door.
Eet smakelijk!
Bereidingstip
Romige kokosrijst maken? In mijn diepvries bewaar ik altijd een blok santen — geconcentreerde kokosmelk in vaste vorm. Je kunt hier eenvoudig kokosmelk van maken door een stukje af te breken en deze aan te lengen met water. Zo heb je altijd verse kokosmelk tot je beschikking.
Breng voor de kokosrijst een ruime pan met water, stukje santen, 3 limoenblaadjes (ook deze liggen standaard in mijn vriezer) en een snuf zout aan de kook, en voeg de gewenste hoeveelheid rijst toe. Kook verder gaar volgens de omschrijving op het pak.
Themarecepten, Wereldgerechten, Glutenvrije recepten, Indische recepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten
om 14:37
Héérlijk recept!
vamiddag alvast gemaakt voor vanavond, heb alleen het water vervangen door melk, en maak er boontjes met mini krieltjes bij?.
om 15:19
Kan je de kokosrijst ook maken in rijstkoker, ik heb hier geen ervaring mee. Iemand?
om 11:58
Heerlijke pindasaus maar ik krijg het water er niet goed onder gemengd, heb je een tip?
om 13:27
Hoi Linda, bedoel je misschien dat de saus gaat schiften? Goed roeren en kleine scheutjes koud water toevoegen wil meestal helpen.
om 12:03
Sorry voor de late reactie. dat zou kunnen. Ik heb ook wel een grote ketel gemaakt dat scheelt ook. Het lijkt inderdaad op schiften. Ik ga het eens opnieuw proberen. Hij was even goed erg lekker