Kipsaté

Wie is er niet dol op een kipsaté met satésaus? Heerlijk in de zomer om te grillen op de barbecue, maar ook binnen prima te bereiden in de grillpan of in de oven. Een perfect weekendgerecht met zelfgebakken frietjes! Ook bak ik soms de gemarineerde kipsaté zonder stokjes in de koekenpan en roer er vlak voor serveren een flinke lepel satésaus doorheen. Serveren met wat rijst, kroepoek en frisse ijsbergsla en smullen maar.

Voor het lekkerste resultaat marineer je de kip minimaal een uur, maar nog liever een hele nacht. Ook kun je de gemarineerde kip invriezen (de marinade trekt dan nog dieper in de kip). Zo heb je altijd zelfgemaakte kipsaté binnen handbereik! 

Wereldgerecht, Seizoen, Kiprecepten, Aziatische recepten, Zomerrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet (zie onderstaande variatietip), in blokjes gesneden
  • 1 portie satésaus
  • Optioneel, gefrituurde uitjes voor garnering

Satémarinade voldoende voor 600 g kip

  • 5 el ketjap manis (sojasaus kan ook)
  • 2 cm verse gember (zie tip), geschild en fijngeraspt, of 1 tl gemberpoeder
  • 1 el citroensap
  • 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 1 tl sambal manis
  • 1 tl gula djawa (of bruine suiker)
  • 1 tl korianderpoeder
  • Optioneel, klein scheutje sesamolie (geeft een heerlijke smaak)

Verder nodig

  • 6 houten sateprikkers (als je de saté op de barbecue grilt, week de satéprikkers dan van tevoren in koud water zodat ze niet verbranden)

 

Bewaartip! Ik vries verse gember altijd geschild in en rasp dan bevroren wat ik nodig heb. Ook citroengras kun je invriezen. Verwijder dan het buitenste blad en snijd de stengel in smalle plakjes. Bewaar in een afgesloten bak in de vriezer.

Variatietip! Voor een uitgeklede versie van dit recept kun je de kipfilet ook marineren in alleen ketjap (of sojasaus) en knoflook. Dat geeft ook een lekker resultaat. In plaats van kipfilet kun je ook kipdijfilet gebruiken. In plaats van kip (saté ajam) kun je ook varkensvlees (saté babi) gebruiken zoals hamlappen, speklappen of varkenshaas. Bedenk wel dat die allemaal een andere bereidingstijd hebben.

Bereiding

  1. Doe de kip in een kom samen met de ingrediënten voor de satémarinade en roer door elkaar. Dek af met folie en zet minimaal 1 tot maximaal 24 uur in de koelkast om te marineren. Je kunt de kip in satémarinade ook invriezen.
  2. Bereid de satésaus volgens het recept en houd warm.
  3. Rijg de kipfilet aan 6 satéstokjes. Grill ze rondom goudbruin en gaar op de barbecue of in de grillpan. Serveer de kipsaté met de satésaus en eventueel wat gefrituurde uitjes.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin