Pasta met romige pompoensaus

Pompoen is een van mijn favoriete herfstgroenten. Door zijn zachte en ietwat zoetige smaak kun je er alle kanten mee op. Pompoensoep is hier in huize Verweij favoriet, maar ook risotto of pasta met pompoen komt regelmatig op tafel. Deze pasta met romige pompoensaus en parmezaan is een aanrader. De limoen maakt het lekker fris en de chilivlokken geven het gerecht een aangenaam pitje! 

Pastarecepten, Vegetarisch, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 g kleine trostomaatjes
  • Olijfolie
  • 400 g geschilde en in blokjes gesneden pompoen
  • 3 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
  • Snuf gedroogde chilivlokken (je kunt ook een theelepel fijngehakte, rode peper gebruiken) (voeg toe naar eigen smaak)
  • 1 takje tijm
  • 500 ml groentebouillon (gemaakt van tablet)
  • 1 limoen, rasp en sap
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • 125 g crème fraîche
  • 300 g pipe rigate (andere pasta kan ook)
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt

Nodig

  • Vel bakpapier
  • Staafmixer

Tip! Ook lekker om wat fijngesneden chorizoworst uit te bakken in een droge koekenpan (laten uitlekken op keukenpapier) en die voor serveren over de pasta te strooien.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de trostomaatjes op het bakblik en besprenkel met wat olijfolie en zout uit de molen. Bak ze 10 minuten in het midden van de oven.
  2. Verhit een kookpan met een scheut olijfolie en voeg de pompoen, knoflook, chilivlokken en tijm toe. Bak al roerend 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg zoveel bouillon toe zodat de pompoen nog net niet helemaal onderstaat, je hoeft dus misschien niet alle bouillon te gebruiken. Bewaar de bouillon die je overhoudt. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is.
  3. Verwijder de tijmtakjes en pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de crème fraîche, helft van de parmezaan, helft van de salie en het limoensap toe en laat de saus nog enkele minuten zachtjes pruttelen. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  4. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de omschrijving op het pak. Giet de pasta af (vang een kopje kookvocht op) en roer door de pompoensaus. Eventueel kun je nog wat bouillon of kookvocht toevoegen om de saus smeuïger te maken.
  5. Schep de pasta op borden en bestrooi met de overige parmezaan, salie en limoenrasp. Serveer met de gepofte trostomaatjes.

Pasta met romige pompoensaus

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin