Risotto met champignons

Ik heb altijd een pak risotto en bouillonblokjes in de kelderkast liggen om me uit de brand te helpen op een inspiratieloze kookdag. Met maar een paar ingrediënten tover je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Deze vegetarische risotto met champignons is een van onze favorieten. Makkelijk om te maken en heerlijk vol van smaak!

Wereldgerecht, Menu, Vegetarisch, Italiaanse recepten, Eenpansgerechten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • Scheut olijfolie om in te bakken
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl gedroogde tijm (verse tijm mag ook, alleen de blaadjes)
  • 300 g risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1,25 l hete groentebouillon (gemaakt van 2 tabletten)
  • 400 g champignons, schoongeborsteld en in plakken
  • 75 g oude kaas, geraspt

Nodig

  • Hapjespan

 

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie en de helft van de roomboter in een hapjespan en voeg de ui, knoflook en de helft van de tijm toe. Fruit op laag vuur ca. 3 minuten tot de ui zacht en glazig is.
  2. Voeg de risottorijst toe en roer door. Schenk de wijn erbij en roer door tot hij door de risotto is opgenomen. Voeg zoveel bouillon toe dat de risotto onderstaat en voeg de champignons toe. Breng al roerend aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen tot de risotto beetgaar en romig is. Dit duurt een minuut of twintig. Roer de risotto regelmatig door en voeg steeds extra bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen. De risotto moet smeuïg blijven. Je hoeft misschien niet alle bouillon te gebruiken.
  3. Voeg de overige boter, tijm en oude kaas toe aan de risotto en doe de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat 2 minuten staan.
  4. Roer de risotto door en serveer.

Risotto met champignons

Risotto met champignons

7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marian

    Wat fijngehakte cashewnoten eroverheen voor het opdienen.

  2. Baerke

    Hey keuken liefjes

    Bij de ingrediënten staat 75 gram oude kaas maar bij de afwerking van het gerecht staat parmezaanse kaas….
    Persoonlijk lekker gewoon met parmezaanse kaas doen….👌👌👌

    1. Hoi! De geraspte kaas in het bakje bij de foto is toch echt oude, geraspte kaas en geen parmezaan…. 🙂 Maar gebruik rustig parmezaan als je dat liever wilt. Ook lekker!

      1. Tamara

        Bij punt 3 wordt wel parmezaan gezegd ipv oude kaas.

        1. Ah, vandaar de verwarring! Ik heb het direct aangepast! Dankjewel voor je reactie Tamara. 🙂

  3. Ester

    Kan dit recept ook zonder de witte wijn? Of moet ik dan iets anders toevoegen? Ben namelijk zwanger, dus mag geen alcohol.

    1. Hoi Ester, je kunt een scheutje witte balsamicoazijn toevoegen. Dat geeft ook een lekker fris zuurtje. Of anders kun je het gewoon weglaten.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin