Traditionele lasagne

Traditionele lasagne

Deze lasagne is voor mij het ultieme comfort food. Ik maak hem het liefst in het weekend, want hoe meer tijd je er voor uit trekt, hoe lekkerder hij wordt. Ik laat de bolognesesaus zo’n 2 uur op héél laag vuur pruttelen. Natuurlijk kun je dit ook verkorten, maar het lange stoven is echt de moeite waard. De saus krijgt dan de kans om rustig in te dikken, wordt geconcentreerder van smaak en het gehakt wordt superzacht.

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 100 g pancetta of bacon, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 pak (500 gram) gezeefde tomaten
  • 1 blikje (70 g) tomatenpuree
  • 1 el suiker
  • 200 ml rode wijn
  • 150 ml runderbouillon (van een blokje)
  • 100 ml melk
  • Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
  • 1 portie bechamelsaus (dit recept, of kant en klaar)
  • Gedroogde lasagnebladen
  • 1 bolletje mozzarella
  • Handvol geraspte Parmezaan
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding
Fruit de ui aan in olijfolie en laat op een laag vuur zacht worden. Voeg de pancetta, wortel, bleekselderij en knoflook toe en fruit het langzaam zacht. Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog even mee. Voeg nu het gehakt toe en roer het goed los. Blus af met de rode wijn en laat even verdampen. Voeg dan de runderbouillon en gezeefde tomaten toe en breng de saus verder op smaak met de italiaanse kruiden, snufje kaneel en zout en peper. Laat de saus, met de deksel op een kleine opening, circa 2 uur op een sudderpitje stoven.

1354222616NDSC_0020

Ik gebruik graag gedroogde lasagnevellen die behoorlijk wat saus opslurpen. Daarom laat ik de saus wat dunner. Mocht je verse lasagnebladen willen gebruiken laat dan de saus zonder deksel inkoken zodat hij wat dikker wordt. Is de saus te dik voeg dan gewoon wat water toe. Het laatste uur mag de melk bij de saus. De melk zorgt ervoor dat het vlees nog zachter wordt. Maak de bechamelsaus met kaas en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en begin met een laag bolognesesaus, dan lasagnebladen en dan de bechamelsaus.

1354222738NDSC_0034

Herhaal dit en eindig met een laag bechamelsaus. Verdeel de plakken mozzarella en geraspte kaas erover en bak ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar zijn.

Traditionele lasagne

Laat zeker nog 10 minuten afkoelen voordat je de lasagne gaat eten. Schenk een goed glas rode wijn in en geniet ervan!

Wereldgerecht, Herfstrecepten, Italiaanse recepten, Ovenrecepten, Pastarecepten, Hoofdgerecht

32 reacties

Verdeel je liefde

  1. Kim

    Goedemorgen😊 Is het blikje tomatenpuree van 70gr of 140gr? Ik ga deze lasagne vandaag maken. Ik heb er nu al zin in!

    1. 70 gram! Heb het meteen even aangepast. 🙂 Alvast veel smulplezier vanavond!

  2. Lisette

    Hoi Annemiek,

    Als je er nog wat extra groente erbij wil , bij welke stap zou jij dat doen?

    Groetjes Lisette

    1. Ik zou het dan tegelijk met de wortel en bleekselderij toevoegen.

  3. Ineke

    Hoeveel lasagnevellen heb ik voor dit recept nodig.?

    1. Dat hangt ervan af hoeveel lagen dat je maakt, maar ik denkt toch zeker 1 verpakking (in een pak van Honig zitten meestel 2 verpakkingen). Ik vind zelf een sauzige lasagne lekker dus ik gebruik meer saus dan bladen. Maar als je de lasagne liever wat steviger hebt, kun je meer bladen gebruiken. Gewoon uitproberen dus wat jezelf het lekkerst vindt!

      1. Ineke

        Ik heb dit recept voor 30 personen gemaakt en iedereen was vol lof. Het was ook goed gelukt en super lekker.

        1. Wat leuk om te horen Ineke, dat hij bij zoveel mensen in de smaak valt. Complimenten voor de chef!! 😉

  4. Germyn

    Hoi Annemiek,
    Kan ik de lasagne een avond van te voren maken en bewaren in de koelkast? Inclusief bechamelsaus en exclusief de kaas? Volgende dag afmaken in de oven?

    1. Hoi Germyn, je kunt de sauzen zeker al van tevoren maken, maar ik zou de saus en bladen nog niet in de ovenschaal doen als je hem pas de volgende dag wilt eten. Dan absorberen de bladen de saus al en wordt de lasagne minder smeuïg. Ik bewaar de sauzen afgedekt in de koelkast. Als ik hem wil eten, dan pas bouw ik laagjes saus en bladen op in de schaal en bak hem af.

  5. Jolein

    Vanavond gemaakt, het was super lekker! Bedankt voor het recept! Ik ga het recept zeker bewaren :).

    1. Superleuk om te horen dat het heeft gesmaakt! 🙂

  6. Marjolein

    Kan je de rode wijn ook weglaten of vervangen ?

    1. Hoi Marjolein, je kunt de rode wijn gewoon achterwege laten, je hoeft hem niet te vervangen. 🙂

  7. Irene

    Hallo annemiek,
    Welke italiaanse Kruiden en hoeveel Moët ik daarvan gebruiken.
    Go Irene,

    1. Maakt niet zoveel uit welk merk Italiaanse kruiden Irene. Je kunt ook zelf een Italiaanse kruidenmix samenstellen, of verse tuinkruiden gebruiken. De hoeveelheid doe ik altijd op gevoel. Niet teveel de eerste keer en dan eerst proeven, dan nog wat extra toevoegen indien nodig, net zolang totdat je het lekker vindt.

  8. Daniëlle

    Leuk! Ik ga het recept vanmiddag uitproberen. Heel erg benieuwd 🙂

  9. Jan

    Ha Annemiek,

    Het lijkt mij een heerlijk recept, maar.. ik vroeg mij af hoeveel lasagnebladen (gedroogd) ik zou moeten gebruiken… is er een richtlijn voor het aantal grammen / bladen?

    1. Hoi Jan, je hebt genoeg aan een pak lasagnebladen, dat zijn dus twee verpakkingen.

      1. Jan

        Dank voor je snelle reactie Annemiek! Ik gebruik Jumbo eigen merk lasagnebladen, ik ga ervan uit dat 15 bladen (250 gram) die in dit doosje zit wel genoeg is, klopt dat?

        1. Dat is idd voldoende Jan. Succes! 🙂

      2. Martine

        De afgelopen weken enkele recepten voor Lasagne gemaakt, maat bij deze riep ik eindelijk ‘het is gelukt!’ Lekkere diepe smaak. Zelf nog wat kaas door de bechamelsaus gedaan. Schaal was binnen 10 minuten leeg!

        1. Superleuk om te horen Martine! 🙂

  10. Hallo Annemiek

    Ik heb de lasagne gemaakt en het was heerlijk van smaak.
    de saus was te weinig voor 4 pers kan ik de dubbele hoeveelheid gebruiken?
    dat het geen soep wordt …..zei mijn kleindochter, haha

    Groetjes Anneke

    1. Hoi Anneke, bedoel je de gehaktsaus, of bechamelsaus?

      1. ik bedoel de bechamelsuas

        1. Ik zou het recept niet verdubbelen, dat wordt denk ik teveel. Probeer 40 g boter, 40 g bloem en 400 ml melk.

          1. Dank je wel Annemiek voor je antwoord, ik ga dat proberen

  11. Marina

    Wederom ook weer super lekker!

  12. Joyce

    Hi Annemiek,

    Vanavond heb ik de weekend-lasagne gemaakt en gegeten: fantastisch lekker en restaurantwaardig! Echt verrassend, het bezoek wilde (óók) graag een tweede portie. Wel had ik veel meer vocht nodig (500 ml, ongeveer) bij t gehakt, in plaats van de 150 ml. De bechamelsaus heb ik eveneens verder verdund, in totaal 500 ml. melk gebruikt, waarbij ik moet opmerken dat ik er ook n handje geraspte kaas aan toevoegde. Zodoende had ik genoeg voor meerdere lagen
    Chapeau voor t recept!

    1. Wat heerlijk dat iedereen er zo van heeft gesmuld! Je keuze voor lasagnebladen (vers of gedroogd) bepaalt de sausdikte. Verse lasagnebladen zijn eerder gaar en nemen minder saus op dan gedroogde lasagnebladen die behoorlijk wat saus opslurpen. Dat handje geraspte kaas door de bechamelsaus doe ik ook altijd, maar stond er inderdaad niet bij: nu wel. 😉 Bedankt voor je leuke reactie Joyce!!

      1. Germyn

        Hoi Annemiek,
        Kan ik de lasagne een avond van te voren maken en bewaren in de koelkast? Inclusief bechamelsaus en exclusief de kaas? Volgende dag afmaken in de oven?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin