Verjus

Verjus

In onze tuin staat een prachtige druivenstruik die ons ieder jaar – eind augustus en september – weer verblijd met een overvloed aan zoete en sappige witte druiven. Zoveel druiven, dat we soms van gekkigheid niet meer weten wat we ermee aan moeten. Opeten natuurlijk, totdat we geen druif meer kunnen zeggen of zien. Of, je maakt er druivenjam van met bijvoorbeeld wat rode port en kaneel, een verrukkelijke aanrader. Kun je echter niet meer wachten en wil je het liefst direct aan de slag? Spring dan direct je tuin in en pluk enkele trossen onrijpe druiven…

Verjus is het uitgeperste sap van onrijpe druiven en heeft ongeveer dezelfde zuurgraad als citroensap. De smaak is lichtzuur en fris met een herkenbare druivensmaak. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als citroensap of azijn. Het sap is minder dan een dag houdbaar. Daarom gieten wij het meestal direct in diepvrieszakjes voor ijsblokjes en vriezen het in. Zo heb je altijd en op ieder gewenst moment de beschikking over een makkelijk doseerbaar blokje verjus.

Ingrediënten voor circa 500 ml verjus

  • 1,5 kilo onrijpe druiven (gewicht met tros en al)

Verder nodig
Sapcentrifuge, fjine zeef en theedoek

Bereiding
Was en pluk de druiven en verwijder eventueel ongedierte.

DSC_1233_800x554

Doe de druiven in de sapcentrifuge.

DSC_1237_800x578

DSC_1244_427x600

Bekleed een fijne zeef met een theedoek (gebruik een oude theedoek, want de vlek van de verjus is behoorlijk hardnekkig) en zeef de verjus.

DSC_1259_800x579

DSC_1274_800x536

De verjus is nu klaar voor gebruik.

Verjus

DSC_1315_800x536

Enjoy!

Basisrecepten, Hartige keuken

Bestel ons nieuwe kookboek: Koken met KeukenLiefde FAMILIEGERECHTEN

17 september 2021 is ons nieuwe kookboek uitgekomen! Een bundel met al onze favoriete familiegerechten variërend van echte verwengerechten zoals pizza, lasagne bolognese met bechamelsaus, kip kebab schotel, sushi en chicken tenders, tot makkelijke familiegerechten voor doordeweeks als jambalaya, kip in pestoroomsaus, mihoen goreng met veel verse groente en witlofschotel met gehakt en roomsaus. Maar ook een echt familiegerecht dat van generatie op generatie is doorgegeven: Duitse reibekuchen. Benieuwd? Bestellen kan hier!

Bestel nu!

(0 stemmen)
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Désirée pont

    Kan dit alleen met de witte druiven? Wij hebben een blauwe druif in de tuin, maar deze vinden we allemaal niet echt lekker. Dus ik sta open voor lekkere recepten 😉

    1. Hoi Désirée,

      Wij gebruikten ook blauwe druiven voor dit recept. Ze zijn wit omdat ze nog niet rijp zijn en dat heb je nodig voor dit recept, het sap van onrijpe, zure druiven.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin