Vijgenjam met port, sinaasappel en rozemarijn

Geen pruimentijd maar vijgentijd! De verse vijgen vliegen ons momenteel om de oren en omdat er meer vijgen zijn dan wij krijgen opgesnoept, maken we vijgenjam. Smaakvrienden port, sinaasappel en rozemarijn heb ik voor de gelegenheid ook uitgenodigd. Met z’n allen is dit smulfeest namelijk nog gezelliger! 

Basisrecepten, Menu, Ontbijt, Zoete keuken

Ingrediënten

  • Eetrijpe, verse vijgen, geschild en in stukken gesneden; ik had 3,15 kg eetrijpe, verse vijgen waarvan ik na het schillen en in stukken snijden 2,44 kg vijgen overhield die ik voor de jam gebruikte (bij hele rijpe vijgen is de schil heel zacht en mag de schil ook blijven zitten)
  • Geleisuiker, dezelfde hoeveelheid in kg als de schoongemaakte vijgen, in dit geval dus 2,44 kg (ik gebruikte iets minder omdat ik maar twee kilozakken geleisuiker had. Achteraf geen probleem want de smaak en textuur van deze jam zijn heerlijk!)
  • 1 perssinaasappel, alleen het sap
  • 1 citroen, alleen het sap
  • 50 ml rode port
  • 1 takje rozemarijn (ik gebruikte een stuk of 8 rozemarijnnaalden), naalden fijngehakt

Gebruik je minder vijgen? Geen probleem, weeg de hoeveelheid schoongemaakte vijgen die je tot beschikking hebt en gebruik evenveel geleisuiker in gewicht. De overige ingrediënten kun je op gevoel iets naar beneden aanpassen, dit komt niet zo nauwkeurig.

Verder nodig

  • Grote kookpan met dikke bodem
  • Staafmixer
  • 8 schoongemaakte (met heet water en soda of in de vaatwasser) jampotten inhoud à 300 ml
  • Eventueel trechter om jam makkelijk in de jampot te gieten

Bereiding

Doe de vijgen, suiker, sinaasappel- en citroensap, port en rozemarijn in een grote pan met dikke bodem en zet het vuur middelhoog. Verwarm al roerend tot de suiker is opgelost in het vrijgekomen vocht en het fruit zacht is. Pureer de vijgen met de staafmixer. Breng de jam aan de kook en laat de jam circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Schep eventueel bovendrijvend schuim weg.

Vul de jampotten (dit gaat makkelijk met een trechter) tot net iets onder de rand. Draai de deksel erop en zet de potten 10 minuten op de kop, zo kunnen ze vacuüm trekken.

Op een koele en donkere plek blijft de jam zeker 6 maanden tot 1 jaar goed. Na openen de pot in de koelkast bewaren. De jam is dan nog beperkt houdbaar.

Vijgenjam met port, sinaasappel en rozemarijn

Vijgenjam met port, sinaasappel en rozemarijn

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin