Witlofovenschotel met gehakt en kaassaus

Dit is echt een van mijn favoriete ovenschotels: een witlofovenschotel met gehakt, spekjes en zelfgemaakte kaassaus! Eerder deelde ik op KNL ook al een recept voor witlofovenschotel maar daar was ik toch nog niet helemaal tevreden over. De saus gemaakt van room en ei bleef namelijk te dun en dus besloot ik het anders te doen. Dit keer maak ik een traditionele bechamelsaus van boter, bloem en melk. Met een handje kaas erdoor maak je er heel eenvoudig een kaassaus van die heerlijk smaakt bij de witlof en spekjes.

Het leuke van dit gerecht is dat je er heel makkelijk mee kunt variëren. Zo kun je de witlof prima vervangen door bloemkool of broccoli. Gewoon in kleine roosjes snijden, beetgaar koken, afspoelen met koud water en laten uitlekken. Vervolgens weer even meewarmen met het gehakt en verder het recept volgen. De spekblokje kun je eventueel vervangen door hamblokjes. 

Wereldgerecht, Budget, Hollandse recepten, Ovenrecepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 800 g voorgekookte aardappelschijfjes*
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 150 g gerookte spekreepjes
  • 350 g mager rundergehakt
  • 8 stronken witlof, fijngesneden
  • 40 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 40 g bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 125 g geraspte jong belegen kaas
  • Olijfolie om in te bakken

*Je kunt voorgekookte aardappelschijfjes uit de winkel gebruiken, maar die vind ik te dik gesneden en minder smakelijk. Daarom kook ik zelf aardappels. Weeg circa 900 gram vastkokende aardappels af en kook ze in de schil (dan houden ze meer smaak na het koken) in een pan met licht gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Giet de aardappels af en laat iets afkoelen. Pel de aardappels en snijd ze in plakjes. Dit kun je eventueel al een dag van tevoren doen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter of olie.

Verhit een koekenpan met een klontje boter of scheutje olie en voeg de ui en spekjes toe. Bak op middelhoog vuur tot de ui zacht is en de spekjes goudbruin beginnen te kleuren. Voeg het gehakt toe (ik voegde per abuis eerst de witlof toe) en bak rul. Voeg de witlof toe en zet het vuur hoog. Breng op smaak met peper en zout uit de molen. Bak op hoog vuur verder tot het vocht uit de witlof en het gehakt is verdampt.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal en bedek met het witlof-gehaktmengsel.

Smelt de roomboter in een kookpan zonder te laten kleuren en voeg de bloem toe. Bak op laag vuur al roerend circa 3 tot 4 minuten om de bloem te garen. Voeg al roerend met een garde langzaam de melk toe en roer tot een gladde saus. Laat de saus circa 5 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg de helft van de kaas toe en laat smelten in de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper uit de molen.

Giet de helft van de bechamelsaus over de witlof. Bedek met de overige aardappelschijfjes en giet de overige bechamelsaus erover. Bestrooi met de overige geraspte kaas.

Bak circa 40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar zijn.

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Angelique

    Hoi Annemiek,

    Ook dit recept is een topper en erg lekker.
    Deze heb ik vorige week gemaakt.
    Ik ben nooit zo een witlof fan geweest zoals origineel gemaakt.
    Maar met dit recept eet ik lekker veel en vind witlof op deze wijze gemaakt super.
    Weer bedankt voor dit recept.

    Groetjes Angelique

    1. Kijk, daar word ik nu blij van! Superleuk om te horen Angelique! 🙂

  2. Rik

    Bechamel met kaas heet een Mornaysaus..

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin