Witte asperges met beenham, krieltjes en aspergesaus

Na een jaar wachten kan ik eindelijk weer een nieuw aspergerecept met je delen! Dit waren de eerste witte asperges van het jaar die we aten en die smaken me altijd het beste. Ik serveerde ze dit keer met wat mooie plakken beenham, kleine krieltjes, een zachtgekookt eitje en zelfgemaakte aspergesaus. Heel simpel om te maken en zoals altijd weer een feestmaal. 🙂 

Wereldgerecht, Thema recepten, Seizoen, Vleesrecepten, Paasrecepten, Hollandse recepten, Lenterecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

 • 1,5 tot 2 kg witte asperges
 • 500 g verse, voorgekookte krieltjes
 • 200 g beenham
 • 4 eieren
 • 30 g ongezouten roomboter + klontje roomboter
 • 30 g bloem
 • 1/2 kippen- of groentenbouillontablet
 • 1/2 citroen, alleen het sap
 • Bosje platte peterselie, fijngehakt

 

Tip! Gooi de aspergeschillen nooit weg maar bewaar ze om bouillon van te trekken voor de lekkerste aspergesoep!

Bereiding

Schil de asperges rondom en snijd circa 1,5 cm van de onderkant af. De schillen en harde uiteinden kun je gebruiken om bouillon van te trekken voor aspergesoep.

Kook de krieltjes gaar in een pan met water of bak ze goudgeel in de koekenpan of oven, net wat op dat moment je voorkeur heeft. Ik bakte ze dit keer op een bakblik in de oven en legde de laatste 5 minuten van de baktijd de beenham op het bakblik erbij. Dit hoeft natuurlijk niet, je kunt de beenham ook koud serveren.

Breng een ruime kookpan met licht gezouten water aan de kook. Leg de asperges in het water zodra het water kookt. Zet het vuur iets lager en kook de asperges in circa 15 minuten gaar. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges en van de hoeveelheid asperges die je kookt. De asperges zijn goed als ze licht doorbuigen als je ze uit het water tilt.

Kook de eieren hard of zacht naar wens, spoel af met koud water en pel ze.

Smelt ondertussen 30 gram roomboter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en laat de roux al roerend op laag vuur circa 5 minuten garen. Verkruimel de bouillontablet over de roux en voeg beetje bij beetje wat kookvocht van de asperges toe (circa 300 ml in totaal) tot de saus de dikte van room heeft. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt. Roer tot slot het klontje roomboter, het citroensap en de helft van de peterselie door de saus.

Verdeel de asperges, krieltjes en beenham over vier borden de schep de saus over de asperges. Halveer de eitjes en leg op het bord. Garneer met de overige peterselie.

Witte asperges met beenham, krieltjes en aspergesaus

2 reacties

Verdeel je liefde

 1. Nicolette

  Kun je aspergeschillen en uiteinden van vandaag gemaakte aspergegerechten 1 dag bewaren om morgen soep mee te maken en zo ja hoe? Of moeten dit direct worden verwerkt?

  1. Hoi Nicolette, het makkelijkste is om direct de kook over de aspergeschillen en uiteinden te doen en dan met pan en al een nachtje wegzetten op een koele en donkere plek. De volgende dag kun je het kookvocht door de zeef gooien en direct gebruiken voor je soep.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin