Zelfgemaakte amandelspijs

Zelfgemaakte amandelspijs

Zelf amandelspijs maken is ongelofelijk makkelijk en leuk om te doen. Houd er wel rekening mee dat de amandelspijs na het maken enkele weken (minstens twee, maar liever nog drie of vier weken) moet ‘rijpen’ om optimale smaak te behalen. Amandelspijs kun je gebruiken voor vele recepten zoals appeltaart, gevulde koeken, gevulde speculaas, banketletter of in januari, voor de Driekoningenkoek.

Amandelspijs blijft, mits koel, droog en donker bewaard, zeker 2-3 maanden goed en ingevroren nog langer. Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor 1 kilo amandelspijs.

Ingrediënten 

  • 500 g blanke amandelen* of 500 g amandelmeel
  • 500 g witte basterdsuiker
  • rasp van 1 (liefst biologische) citroen

*Redelijk voordelig en goed verkrijgbaar op de plaatselijke markt.

Zelfgemaakte amandelspijs

Voor de afwerking

  • 1 ei
  • Rasp van 1 citroen

Bereiding
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine met de pulse-knop of in een speciale amandelmolen (verkrijgbaar in een speciaalzaak).

DSC_6059_617x600

Stop direct met malen wanneer je ziet dat het amandelmeel blijft plakken aan de kom. Dit is namelijk een teken dat er olie vrijkomt uit de noten, en het mengsel moet droog blijven. Het is niet erg als er nog iets wat grotere stukjes in het meel zitten.

DSC_6063_800x536

Meng in een grote kom het amandelmeel met de suiker en de citroenrasp.

DSC_6071_800x536

Kneed met je handen en voeg eventueel een paar druppels water toe, totdat het spijs aan elkaar blijft plakken. Het mengsel zal echter vrij bros blijven, dit hoort zo. In een later stadium, vlak voordat je het amandelspijs gaat verwerken, wordt er ei toegevoegd om het smeuïg te maken.

DSC_6106_800x536

Wikkel het amandelspijs luchtdicht in vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast of op een donkere, koele plek.

DSC_6115_800x536

Vlak voor gebruik
Maak het amandelspijs los met een vork en meng het ei en de citroenrasp erdoor.

Zelfgemaakte amandelspijs

Door de toevoeging van het ei wordt de amandelspijs smeuïg en kun je het makkelijker verwerken.

Zelfgemaakte amandelspijs

De amandelspijs wordt hierdoor ook beperkt houdbaar, vandaar dat je het ei pas vlak voor gebruik toevoegt.

Succes!

Basisrecepten, Gebak, Zoet, Zoete keuken




Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
10 reacties

Verdeel je liefde

  1. Wiersma

    Vaak zie ik staan dat ei niet veilig zou zijn ivm salmonella. Dit vind ik eigenlijk wel appart, want besmette eieren komen in de winkel niet/ tot zelden voor. Deze worden uit de verkoop gehaald. Gebruik alleen verse eieren die net gekocht zijn. Nog iets over salmonella, het gebeurd zelden dat er salmonella in voor komt. Dit komt vaker voor op rauw vlees en zelfs op groenten. Salmonella besmetting komt vaak voor in je eigen keuken. Goed schoonhouden is de boodschap. Verder vind ik het een heerlijk recept en heb het al vaak gebruikt. Compliment.

    1. Bedankt voor je reactie en uitleg Wiersma! 🙂

  2. Louis

    Geweldige keukenprinses,
    Een vraag: kan je ook de amandelen en suiker ook samen malen?
    Ik bleef genieten van je “verhalende” recepten.

    Gtx. Louis.

    1. Dat zou ik niet doen Louis. Door de suiker is het lastiger om de amandelen mooi fijn te malen.

  3. Else

    Hallo Annemiek,

    Is het wel verstandig om rauw ei hierdoorheen te mengen? Is er dan geen kans op voedselvergiftiging i.v.m. eventuele salmonella?

    1. Na het bakken in de oven is het amandelspijs veilig om te eten Else.

  4. Cor Luchtenberg

    Hoi Annemiek
    Ga het zeker proberen met de Sint in aantocht.
    Wanneer doe je de citroen er door heen, dat is mij niet helemaal duidelijk.
    Voor het 2 weken wegleggen of daarna.
    gr. Cor

    1. Hoi Cor, ik gebruik in totaal de rasp van circa twee citroenen (doe het een beetje op eigen gevoel, mag gerust iets meer of minder zijn). De eerste keer tijdens het maken en na het rusten voeg ik nogmaals citroenrasp en een ei toe.

  5. Willem Mertens

    Amandelen malen gaat ook uitstekend met de vleesmolen. Eerst door een grove plaat en daarna nog een keer door een plaat met fijne gaten. Er komt geen amandelolie vrij met deze methode.
    Ik werk al jaren met dit recept en het is waar, als je deze amandelspijs geproefd hebt wil je nooit meer andere. Ik werk al jaren met dit recept.

    1. Hoi Willem,

      Bedankt voor de tip! Ik ben het helemaal met je eens, zelfgemaakte amandelspijs smaakt totaal anders en veel beter dan kant-en-klaar.

Follow on Bloglovin

mytastenld.com

mytastebe.com