Zelfgemaakte kersencompote (vlaaivulling!)

Zelfgemaakte kersencompote (vlaaivulling!)

Wat is het toch heerlijk om in te Betuwe te wonen. Zeker nu overal de fruitkramen weer aan de weg staan, afgeladen met het lekkerste fruit. Kersen, aardbeien, frambozen, bramen; kneitervers en bommetje vol smaak! Omdat ik nog niet zoveel recepten heb gedeeld met verse kersen, besloot ik zelfgemaakte kersencompote te maken. Heerlijk om als topping te gebruiken voor monchoutaart! En helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig. 

Onderstaande hoeveelheid is voldoende kersencompote om één monchoutaart mee te garneren, maar je kunt het ook als taartvulling gebruiken, door de yoghurt roeren, of bij een bolletje ijs serveren.

Ingrediënten

 • 500 g verse kersen met pit
 • 45 g witte basterdsuiker
 • 1 à 2 el aardappelzetmeel of maizena

Bereiding

Ontpit de kersen (trek een keukenschort aan want kersenvlekken zijn moeilijk te verwijderen!). Doe de kersen samen met de suiker in een kookpan en verwarm totdat het kersensap vrijkomt. Gooi de kersen in een zeef en vang het kersensap op. Doe het kersensap terug in de kookpan en voeg al kloppend een eetlepel aardappelzetmeel toe. Verwarm al kloppend totdat het mengsel begint te binden. Het kersensap moet dik vloeibaar worden. Voeg indien nodig opnieuw een eetlepel aardappelzetmeel toe, net zolang totdat het sap de juiste dikte heeft. (Ik heb uiteindelijk een flinke eetlepel toegevoegd) Voeg de kersen toe aan het gebonden kersensap en roer door elkaar. Schenk de kersencompote in een schaal en dek af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de kersencompote afkoelen en bewaar daarna in de koelkast.

Enjoy!

Wereldgerecht, Basisrecepten, Seizoen, Hollandse recepten, Gebak, Dessert, Zomerrecepten, Zoete keuken, Zoet

9 reacties

Verdeel je liefde

 1. Ingrid

  Kan je ook diepvrieskersen gebruiken of wordt het dan te waterig?

  1. Dat kan Ingrid, maar durf niet te zeggen hoe het resultaat wordt.

  2. Danielle

   Zou je deze compote ook kunnen invriezen? Zodat je het later als een soort saus in de yoghurt etc kan doen?

 2. Lucia

  Dank je voor deze tip. Vorig jaar veel kersenjam gemaakt maar dit is zeker ook de moeite waard. Ik ga het proberen om het dan net als jam heet in hete potten te doen om het zo langer te kunnen bewaren.

 3. Brenda

  Kun je de witte basterdsuiker ook vervangen door honing of door kokosbloesemsuiker?

  1. Ja hoor Brenda, dat kan.

 4. Elisa Bethlehem

  Misschien een hele suffe vraag, maar hoe ontpit je kersen het makkelijkst?

  1. Met een kersenontpitter is het een fluitje van een cent Elisa. 🙂

   1. Elisa

    Weer wat geleerd, ik wist niet dat zoiets bestond. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin