Zelfgemaakte kersencompote (vlaaivulling!)

Zelfgemaakte kersencompote (vlaaivulling!)

Wat is het toch heerlijk om in te Betuwe te wonen. Zeker nu overal de fruitkramen weer aan de weg staan, afgeladen met het lekkerste fruit. Kersen, aardbeien, frambozen, bramen; kneitervers en bommetje vol smaak! Omdat ik nog niet zoveel recepten heb gedeeld met verse kersen, besloot ik zelfgemaakte kersencompote te maken. Heerlijk om als topping te gebruiken voor monchoutaart! En helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig. 

Onderstaande hoeveelheid is voldoende kersencompote om één monchoutaart mee te garneren, maar je kunt het ook als taartvulling gebruiken, door de yoghurt roeren, of bij een bolletje ijs serveren.

Ingrediënten

 • 500 g verse kersen met pit
 • 45 g witte basterdsuiker
 • 1 à 2 el maizena

Bereiding

Ontpit de kersen (trek een keukenschort aan want kersenvlekken zijn moeilijk te verwijderen!). Doe de kersen samen met de suiker in een kookpan en verwarm totdat het kersensap vrijkomt. Gooi de kersen in een zeef en vang het kersensap op. Doe het kersensap terug in de kookpan. Roer een eetlepel maizena los met een beetje koud water tot een glad papje. Voeg al roerend toe aan het kersensap totdat het begint te binden. Voeg wat meer van het maizenapapje toe als het sap te dun is, of wat water als het te dik is. Het kersensap moet dik vloeibaar worden. Laat zachtjes 1 minuut pruttelen. Roer de kersen door het gebonden kersensap. Schenk de kersencompote in een schaal en dek af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de kersencompote afkoelen en bewaar daarna in de koelkast.

Enjoy!

Basisrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Zoete keuken, Zomerrecepten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(3 stemmen)
12 reacties

Deel je liefde

 1. Wanda de Schrijver

  Hoi Annemiek,

  Ik heb de kersencompote zojuist gemaakt. Toen ik de maïzena ging toevoegen kreeg ik klontjes. Wat kan ik doen om dat te voorkomen? Je krijgt ze er bijna niet uitgeroeid namelijk. Of heb ik verkeerd begrepen dat je de maïzena toe moet voegen bij het warme/borrelende kersensap?

  1. Hoi Wanda, inmiddels heb ik zelf geleerd dat je beter de maizena eerst tot een glad papje kunt roeren met een scheutje koud water en pas dan aan de te binden vloeistof toevoegen. Zo krijg je geen klontjes! Ik heb het recept aangepast. Als je toch klontjes krijgt kun je het sap even door een fijne zeef halen.

  2. Siep

   Ik heb geleerd dat je de pan wel even van het vuur moet halen als je het maizenapapje toevoegt.
   Misschien krijg je dan geen klontjes, ik heb ze namelijk nooit.
   Daarna alles weer verwarmen. Op het pakje maizena zelf staat ook hoe je het toe moet passen.
   Succes

 2. Ingrid

  Kan je ook diepvrieskersen gebruiken of wordt het dan te waterig?

  1. Dat kan Ingrid, maar durf niet te zeggen hoe het resultaat wordt.

  2. Danielle

   Zou je deze compote ook kunnen invriezen? Zodat je het later als een soort saus in de yoghurt etc kan doen?

 3. Lucia

  Dank je voor deze tip. Vorig jaar veel kersenjam gemaakt maar dit is zeker ook de moeite waard. Ik ga het proberen om het dan net als jam heet in hete potten te doen om het zo langer te kunnen bewaren.

 4. Brenda

  Kun je de witte basterdsuiker ook vervangen door honing of door kokosbloesemsuiker?

  1. Ja hoor Brenda, dat kan.

 5. Elisa Bethlehem

  Misschien een hele suffe vraag, maar hoe ontpit je kersen het makkelijkst?

  1. Met een kersenontpitter is het een fluitje van een cent Elisa. 🙂

   1. Elisa

    Weer wat geleerd, ik wist niet dat zoiets bestond. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde