Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Griekse spinazie-feta taart (Spanakopita)
Iedereen die in Griekenland op vakantie is geweest, heeft daar vast weleens de spanakopita geproefd; een heerlijke spinaziepastei van bladerdeeg. Deze spinazie-feta taart met knapperig filodeeg is mijn eigen variant hierop en is echt om je vingers bij af te likken, zo lekker!
20 minuten + 20 minuten oventijd
Ingrediënten
- 1 pakje filodeeg, uit een pak van twee
- 600 g verse spinazie
- 1 bekertje ricotta
- 200 g gepekelde witte kaas of feta, in blokjes gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Bosje lente-ui, in smalle ringen gesneden
- Snufje geraspte nootmuskaat
- 100 g roomboter, gesmolten
- Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
Ronde ondiepe ovenschaal, zeef, kwast
Bereiding
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
Verhit een grote pan op hoog vuur met wat olie en fruit de knoflook even kort aan. Voeg 1/3 van de spinazie toe en bak even mee totdat het geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg opnieuw spinazie toe en ga zo door totdat alle spinazie geslonken is. Zet het vuur uit.
Schep de spinazie in een zeef en duw het vocht eruit.
Hak de spinazie op een snijplank, met een groot mes fijn. Meng de spinazie in een glazen of houten kom (geen metalen!) met de ricotta, lente-ui, nootmuskaat en breng goed op smaak met zout en peper.
Roer tot slot de feta erdoor, houd een paar blokjes feta achter de hand. Probeer jezelf in toom te houden en niet teveel van dit spinaziemengsel te proeven, het is namelijk goddelijk lekker!
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Leg het filodeeg op een stuk bakpapier en vouw het deeg voorzichtig open. Bestrijk ieder vel met de gesmolten boter en leg ze overlappend in de ovenschaal.
Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Vouw het overlappende filodeeg terug en vorm er een rommelige rand van. Bestrijk het filodeeg voorzichtig met de overige boter. Duw de achtergehouden blokjes feta lichtjes in de spinazie.
Bak de taart 20 minuten in de oven, of totdat de rand filodeeg goudbruin en knapperig is. Laat de taart voor het aansnijden iets afkoelen.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Griekse recepten, Hoofdgerechten, Vegetarische recepten, Bijgerechten, Groente recepten
om 22:05
Hai Annemiek,
Kun je mij dan ook vertellen welke witte Cabernet Sauvignon je gedronken hebt? Niet eens welke wijngaard, maar vooral hoe je hem wit gekregen hebt 😉 Of was het misschien toch een Sauvignon Blanc…..
Wel een leuk en lekker recept overigens….
om 13:42
Oooooh….. schaam! ??Bedankt Edwin, is aangepast!
om 23:29
A.s. Vrijdag ga ik dit proberen voor een zeer goede vriend die komt logeren. Even weer wat anders ben ook benieuwd wat mijn man er ook van vind. Heb hier nog nooit mee gewerkt dus dit zal een leuk geduldig klusje worden. Nou was mijn vraag kan ik dit ook gewoon met een springvorm maken ?
om 09:24
Hoi Carmen, ja hoor dat kan! Veel plezier!
om 21:47
Ik had nog niet eerder met filodeeg gewerkt…dus dit werd een uitdaging. Maar de taart is goed gelukt en was heerlijk…Bedankt voor het recept..dit wordt een blijvertje…
om 09:53
Leuk om te horen Irma! 🙂