Appel-notentaart van La Place

Appel-notentaart van La Place

Voor dit heerlijke appeltaartrecept met notenkorst liet ik me inspireren door de appeltaart van V&D-restaurant La Place. Tijdens een dagje shoppen strijk ik daar graag neer voor een lekkere lunch of een kop koffie met gebak. Deze appel-notentaart is een echte eyecatcher op elke koffietafel en ook nog eens heel gemakkelijk om te maken. Kortom, aan de slag ermee!

Gebak voor 10 personen

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g koude en ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden + extra boter om in te vetten
  • 100 g fijne kristalsuiker + 2 el extra voor de appelvulling
  • Snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1,5 kilo appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 el custardpoeder
  • 2 el abrikozenjam
  • 200 g ongezouten notenmelange (samenstelling naar eigen keuze)
  • Vloeibare honing

Verder nodig
Ronde springvorm van 24 cm, vel bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, boter, suiker, zout en het ei in een grote kom en kneed met koele handen zo snel mogelijk tot een gladde deegbal. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Probeer snel te werken, want als de boter zacht wordt gaat het deeg plakken. Je kunt dit oplossen door wat extra bloem toe te voegen, of door het deeg — goed ingewikkeld in vershoudfolie — even in de koelkast te leggen.

Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in. Strooi wat bloem uit over het werkblad en rol het deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en custardpoeder en verdeel over de springvorm. Druk goed aan en houd de vulling circa 1 cm onder de deegrand.

Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje, totdat hij vloeibaar is en bestrijk hiermee de appelvulling. Bak de taart circa 50 minuten in de oven, of totdat de appels zacht zijn en de randen beginnen te kleuren. Laat afkoelen in de vorm.

Verhit een droge koekenpan en bak op middelhoog vuur de notenmix, totdat ze gaan geuren. Blijf de pan goed bewegen om te voorkomen dat de noten verbranden. Voeg een flinke kneep honing toe, genoeg om alle noten te voorzien van een glanzend laagje. Bak de honing kort even mee, totdat de noten licht beginnen te kleuren en neem dan de pan van het vuur. Verdeel de notenmix over de appeltaart en laat volledig afkoelen.

Verwijder de springvorm en serveer de taart op een mooie taartschaal.

Eet smakelijk!

Tip

Snijd kleine puntjes, want de noten maken deze taart heel machtig.

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(18 stemmen)
32 reacties

Deel je reactie

  1. Erica

    Mijn appeltaart was ook beetje nat bij het aansnijden, ondanks laag custard op de bodem.. Verder viel de helft uit elkaar en zijn de noten na een dag zacht geworden.
    Kan ik ze nog krokant krijgen en is de rest van taart in te vriezen met noten erop?

  2. Astrid

    Wat is custardpoeder precies en waar vind je dat? Ik ben Vlaamse, is het iets typisch Nederlands? Mss kan ik het bij AH kopen dan… Kan je het ook vervangen door iets anders?

    Alvast bedankt!

    1. Hoi Astrid, custardpoeder wordt ook wel gebruikt om gele vla of pudding mee te maken. Het bestaat voornamelijk uit maizena en gele kleurstof. Je kunt dus ook gewoon een beetje maizena gebruiken, maar paneermeel kan ook.

  3. Astrid

    Heerlijke taart, veel complimenten over gehad !! Deze ga ik vaker maken ?.

  4. Saskia

    Ik denk dat ik ongeveer 25 jaar geleden voor t laatst appeltaart heb gemaakt. Vanmiddag jouw recept uitgeprobeerd; het ruikt heerlijk, dat is alvast winst 😉
    Helaas na een uur in de oven nog erg veel vocht, heb het geprobeerd eruit te kieperen en weer in de oven. Vervolgens de bovenste laag appelstukjes eraf geschept en weer in de oven op de laagste stand. Lijkt er nu beter uit te zien, en ik heb de rest van de appeltjes er weer op gelegd,
    Morgen gaan we de taart eten, ben erg benieuwd. Mijn vraag is of ik, na afkoeling het notenmengsel er al op koet doen, of is het beter om het morgenochtend te doen?
    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Warme ( dat heb ik er wel van gekregen ) groet Saskia

    1. Hoi Saskia, de notenmix zou ik er pas morgenochtend op doen, dus zo kort mogelijk voor serveren. Hopelijk is het goedgekomen met het bakken!

  5. R.Montoya

    Annemiek, ik heb ter gelegenheid van vrouw haar verjaardag je appeltRaart met noten gemaakt. Het is een hele mooie en heerlijke taart geworden, vanwege Corona alleen met kinderen gevierd. Heel veel complimenten iedereen vond het lekker w ij ook,!!!!Annemiek hartelijk dank voor je recept.
    Richard Montoya

    1. Hoi Richard, nog van harte gefeliciteerd met je vrouw! Leuk om te horen dat de taart goed gelukt is en lekker heeft gesmaakt!

  6. L.M.F.

    Hi!

    Ik wil graag deze taart maken voor mijn verjaardag as zaterdag. Kan ik hem donderdag maken om zaterdag te serveren? En hoe kan ik hem het beste bewaren? 🙂

    Groetjes,
    L.

    1. Hoi, als je hem donderdag maakt voor zaterdag kan het zijn dat de bodem van de taart wat zompig/zachter wordt. Ik zou hem dan eerder vrijdag maken of zaterdagochtend. Of anders in het uiterste geval donderdagavond.

  7. Sandra

    Welke appels gebruik je bij voorkeur? En is 1,5 kilo geschild of ongeschild?

    1. 1,5 kg ongeschilde appels Sandra. Jonagold, Goudreinet of Elstar zijn allemaal lekker. 🙂

  8. Annelies

    De appeltaart met noten was erg lekker?

    1. Leuk om te horen Annelies! 🙂

  9. Lia

    Hallo Annemiek. Even een vraagje. Hoelang kan ik de taart opdienen… ik doel daarmee op aantal dagen. 2, 3 of 4 dagen….

  10. Marian

    Hi, ik wil de taart dit weekend maken. Is 1,5kg niet erg veel voor een vorm van 24cm? Ik gebruik normaal 1kg en dan zit hij tot boven vol. Nu moeten de noten er nog op.

    1. Hoi Marian, ik houd zelf altijd van een goede appelvulling en druk de appels altijd flink aan. Tijdens het bakken slinken ze behoorlijk. Maar als je zelf altijd 1 kilo gebruikt en daar tevreden mee bent, moet je dat gewoon doe hoor! Altijd doen wat jezelf het lekkerst vindt.

  11. Willem van Staalen

    Vandaag mezelf overtroffen door eindelijk mijn stoute bakschoenen aan te trekken. Mijn eerste appeltaart was goed van smaak, maar was nog wat klungelig ik elkaar gezet. Deze, die nu in de oven staat kan niet anders dan lekker zijn. Het recept klopte geheel en al en ik weet dat de temperatuur van mijn oven goed is. Over 30 minuten komt dit kunstwerk uit de oven. Dank voor het to the pointe recept.

    1. Leuk om te horen Willem! Hopelijk smaakte het resultaat!

  12. Ineke Kamp

    Ik heb de taart gemaakt kun je hem ook in de vriezer doen.
    En hoe bewaar je de taart gewoon het best.
    Waren het bij la place geen apperschijfjes?
    Hart gr,
    INEKE

    1. Ik denk dat je hem wel kunt invriezen, maar vers is hij het allerlekkerst. Appelschijfjes kan natuurlijk ook.

  13. Jacqueline

    Gebruik je gebrande of ongebrande noten?

    1. ongebrande noten

  14. margriet

    Beste Annemiek,

    ik heb hem gemaakt ,maar de bodem bleef heel nat, jammer , want hij smaakte verder precies zoals bij La Place.
    Met een gewone appeltaart bedek ik de bodem met beschuitkruimels voor ik de appels erin doe, misschien een idee om dat volgende keer bij deze taart ook te doen.Of heb jij nog een goede tip.

    groetjes Margriet

    1. Hoi Margriet, dat is zeker jammer! Je kunt de volgende keer wat meer custardpoeder toevoegen, dat bindt het vrijkomende appelvocht. Ik voeg de custardpoeder altijd op geval toe, omdat het vocht per appelsoort verschilt. Je kunt eventueel ook wat paneermeel op de taartbodem strooien, voordat je de appels erop legt. Dat schijnt ook goed te werken.

  15. Irma

    De taart staat in de oven.. ik heb een springvorm van 24 cm. Maar mi teveel deeg en appels. Appels net kilo gebruikt, deeg 150 gr over…
    Ik heb het deeg uitgedrukt in de vorm omdat ik geen mooie deeglap kreeg die ondanks de bloem aan het aanrecht bleef plakken. Desalniettemin gaat het vast smaken… 😉 ik houd je op de hoogte.

    1. Heb de springvorm in het recept aangepast naar 24 cm. 😉 Hopelijk heeft ie goed gesmaakt Irma! 🙂

      1. Irma

        dit weekend maar weer eens maken 😉

  16. Irma

    Deze morgen maar eens maken… manlief verrassen op z’n verjaardag…

    1. O wat leuk, gefeliciteerd met je man Irma! Hopelijk valt ie in de smaak. 🙂

      1. Irma

        Hij smaakte heerlijk!

        1. Fijn om te horen Irma!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde