Het ultieme broodje hamburger!

Dit broodje hamburger is jaren geleden door mijn oom uit Canada bij ons thuis geïntroduceerd en in de loop der jaren ontelbare keren door ons verorberd. Hierbij verklap ik jullie het geheim van het lekkerste broodje hamburger ooit!

De garnering voor het broodje is altijd hetzelfde gebleven alleen ben ik in de loop der jaren gaan experimenteren met het hamburgerrecept. Vroeger maakten wij het gehakt aan met een zakje hamburgerkruiden. Op zich niks mis mee, maar dat kon natuurlijk beter.

Enige tijd geleden vond manlief Johan een hamburgerrecept in het blad ELLE Eten, waarin oestersaus wordt verwerkt. Oestersaus is gemaakt van onder andere soja en oestersap en heeft een intens rijke en een wat zoetige smaak. Het combineert fantastisch met rundergehakt. En geloof me, there is nothing fishy about these burgers. Eenmaal geproefd wil je nooit meer een andere!

Thema recepten, Wereldgerecht, Amerikaanse recepten, Barbecuerecepten, Campingrecepten, Mannenvoer, Vleesrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor de hamburgers

  • 600 g rundergehakt (liefst van de slager)
  • 1/2 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • 1/2 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el ketchup
  • 2 el oestersaus
  • 1 eidooier

Verder

  • 5 witte sesambolletjes
  • 3 uien, in ringen gesneden
  • 4 augurken, in plakjes gesneden
  • 5 dikke plakken bacon, of 10 dunnere plakjes
  • 2 vleestomaten, in plakken gesenden
  • 5 plakken kaas
  • Romaine sla
  • Mayonaise, mosterd en ketchup

Verder nodig

  • Grillpan

Bereiding

Doe het gehakt in een kom samen met de oestersaus, ketchup, peterselie, rode ui en de eidooier. Meng het goed door en maak er 5 platte hamburgers van. Als het mengsel te nat is kun je wat extra paneermeel toevoegen. Leg de hamburgers op een bord en dek af met vershoudfolie. Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Snijd de broodjes doormidden en grill ze kort in een hete grillpan tot ze mooie strepen hebben.

Bak de uienringen in een koekenpan met wat boter, totdat ze zacht en goudbruin zijn. Schep ze op een bord en dek af met alufolie.

Bak ondertussen de bacon uit in de oven op 180 graden, of bak krokant in de koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.

Laat de grillpan heet worden. Bak de hamburgers in de hete grillpan zonder olie — het gehakt is vet genoeg.

Draai de hamburgers na 1 minuut om leg de kaas erop. Zet het vuur uit en laat de hamburgers liggen in de grillpan. Door de hitte van de pan smelt de kaas en garen de hamburgers verder.

Besmeer ondertussen de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd. Beleg de onderkant met sla en leg hier de hamburger op. Beleg verder met een plak tomaat, augurk, bacon, en de gebakken uienringen.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
48 reacties

Verdeel je liefde

  1. luuk

    Dit was echt heerlijk!!!

  2. Verna Christ

    Annemiek, wat een heerlijke hamburgers, echt deze blijven. Alleen had ik geen peterselie en heb toen bieslook gebruikt. Afgelopen zaterdag met de bbq gemaakt en iedereen heeft er van gesmuld. Dank je wel topper!!!!!

    1. Bedankt voor je leuke reactie Verna! Leuk om te horen dat ze hebben gesmaakt. 🙂

  3. Astrid

    Vandaag gegeten, het was super! Nooit meer een ander broodje hamburger. Bedankt@

    1. Yeah! 🙂

  4. Sophie

    Ik wil ze vanavond gaan maken. Echt helemaal geen peper en zout nodig?

    1. Hoi Sophie, de oestersaus en ketchup geven zoveel smaak aan het gehakt dat extra kruiden niet nodig is. Als je twijfelt kun je altijd eerst een klein stukje gehakt bakken en proeven en daarna bepalen of je zout en peper toevoegt.

  5. Corrie

    Hallo Annemiek,
    net de hamburger gemaakt met de extra mosterd en ook paneermeel en ze waren heerlijk, normaliter is voor mij een genoeg en nu had ik er nog wel een opgekund maar manlief vond het ook lekker dus deze keer pech ??, dit was het derde recept wat ik deze week gemaakt heb de babi pangang en kippenragout waren ook een groot succes.

    1. Hoi Corrie, bedankt voor je reactie! Superleuk om te horen dat jullie genieten van mijn recepten. 🙂

  6. Wim

    Gisteren voor het eerst gemaakt en ja hoor, mijn zoon vond het lekkerste broodje ooit ?.
    Bedankt voor het recept, gaan we zeker vaker maken ??

    1. Haha, toppie! 🙂

  7. Rosannah

    Omg het lekkerste broodje hamburger!!!
    Had zes man te eten en iedereen smulde er van :-), alle ingrediënten verdubbeld.
    Volgende week maar weer maken en idd paneermiddel toegevoegd.
    Heel erg bedankt voor het delen.

    1. Superleuk om te horen Rosannah! 🙂

  8. Frenk

    Gewoon een lekker toppertje. Snelle hap en vult goed.
    Voor de hamburger gebruik ik een hamburgerpersje (blokker) zo loop je ook niet te klooien om hem mooi rond te krijgen.

    1. Hoi Frenk, die gebruik ik inmiddels ook altijd. Ideaal! 🙂

  9. Ben

    Hoi Annemiek,

    vandaag deze hamburgers volgens jouw recept gemaakt.
    Ik had alleen geen oestersaus (en vond die ook niet in de supermarkt). In plaats daarvan heb ik wat ketjap asin door het gehakt gedaan.
    Het was erg lekker!! Ga het recept zo uitprinten en bewaren voor een volgende keer.
    Dus zeker voor herhaling vatbaar 🙂

    Groetjes,
    Ben

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Ben! 🙂 Toch zou ik zeker aanraden om ook de variant met oestersaus te proberen … 🙂

  10. Hoi,

    Wat is jullie ervaring, welke kaas smaakt het lekkerst op deze overheerlijke meesterburger?

    1. Hoi Victor, sinds mijn kennismaking met Castello Burger Blue plakken ben ik enorme fan. Probeer maar eens.

  11. Arie

    Annemiek,
    Ik moet zeggen dat het een brilliante hamburger is. Ik maak zo langzamerhand hele volksstammen verslaafd aan deze burger. Deze burger is een blijvertje

    1. Superleuk om te horen Arie! Ook hier is dit nog steeds de favoriet!

  12. mirjam

    hoi Annemiek,
    ben de hamburgers aan het bakken en stiekum heb ik al een klein stukje geproefd.
    Ik had geen rundergehakt maar met halfom gaat t ook, als je t gehakt minstens een half uur in de koelkast zet als je t gekruid hebt. heerlijk!!! ik eet ze niet op een broodje , maar gewoon als vlees bij de hutspot..

    1. Mmmm… Dat kan natuurlijk ook!

  13. Sander van der Sluis

    Hoi,

    Ik heb ze net op, smaak was super, maar oh oh oh wat een vocht/sap droop eruit! weleen eetlepel of 2 per burger. Ligt dat aan het vlees?? Ik had biologische rundergehakt van de AH

    Groet,

    Sander

    1. Hoi Sander,

      Het is belangrijk dat de grillpan heel heet is als je het vlees erin legt. Het vlees schroeit dan dicht waardoor de sappen bewaard blijven. Verder bevat vlees van de supermarkt meestal meer vocht dan vlees van de slager. Probeer het de volgende keer maar eens uit, je zult zien dat het scheelt.

  14. Belinda

    Ik heb voor het kerstdiner op school broodjes mini hamburgers gemaakt. Altijd een succes.
    Heb daarom zelf voor mijn man en mijzelf dit broodje hamburger gemaakt. En het smaakte inderdaad heerlijk. Ook handig is om de hamburgers te maken in een hamburgerpers. Groet Belinda.

    1. Leuk idee Belinda, mini-hamburgers voor de kids! Een pers in inderdaad handig als je een perfect gevormde burger wilt, alleen… het schoonmaken van dat ding vind ik altijd een crime! Daarom doe ik het liever gewoon met de hand. 🙂

      1. Shiro

        Knip een boterham zakje open en pers het vlees daar tussen. Scheelt weer in het schoonmaken

        1. Goede tip Shiro, bedankt!

  15. Cor Ket

    De perfecte smaakbeleving. Iedereen is erg enthousiast! Topper! Een zalig recept!

    1. Superleuk om te horen Cor! Ik ben het helemaal met je eens. 😉

  16. hoi Annemiek,
    Ik ga de hamburgers vanavond proberen met een salade erbij
    Ze lijken me heerlijk.
    fijne dag
    Gerie

    1. Daar ga je beslist geen spijt van krijgen Gerie!! 🙂

  17. Hanny

    Hoi Annemieke

    Eindelijk een hamburger die ik lekker vindt, heb ze al 2 x gemaakt.
    Dank voor het recept.

    1. Hoi Hanny,

      Wat leuk om te horen! Wij hebben deze hamburger inmiddels al ontelbare keren gemaakt en genieten er keer op keer weer van.

  18. P van Donzel

    Hoi, hoi,

    Lijkt me lekker, net als de andere recepten. Kan ik de oestersaus met iets anders vervangen ?

    1. Je zou teriyakisaus kunnen proberen. Deze saus is wel wat dunner, dus moet je minder gebruiken om te voorkomen dat je gehakt te nat wordt. Echter, ik zou beslist gaan voor de oestersaus… 🙂

  19. Peter

    Wow Annemiek, dit lijkt me idd de ultieme hamburger, ik ga volgende week aan de slag!!
    Heb je inmiddels nog wat aan het recept gewijzigd? Want dan neem ik
    dat uiterssrd even mee 😉 Superbedankt voor dit recept

    1. Peter

      * uiteraard

    2. Hoi Peter,

      Het recept is ongewijzigd, dit is nog steeds onze ultieme hamburger! Ben erg benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

      1. Peter

        Hoi Annemiek, heb ze eindelijk gemaakt (gisteren 11-11) en wow het zijn echt
        de allerlekkerste die ik ooit gemaakt en gegeten heb, de oestersaus is zonder meer het geheime ingrediënt, geeft de hamburger een heerlijke ziltige smaak, ik heb ze exact zo gemaakt als die van jou met mager rundergehakt als ik er aan denk begin ik alweer te kwijlen! Zullen we samen een hamburgertentje beginnen? 😉
        Dus wie nog twijfelt: oestersaus…. oestersaus….. oestersaus!!!

        1. Jaaaa!! Leuk Peter! Een hamburgertent met heuse oesterhamburgers. Met oestersaus erin én on the side. Ha! Dit hamburgerrecept was mijn allereerste oestersaus-ervaring ooit en daarna was ik verkocht. Ik koop het tegenwoordig zelfs in grootverpakking bij de toko. 🙂 Trouwens, dit recept moet je ook echt eens proberen https://www.keukenliefde.nl/roerbak-ossenhaas-met-paprika/ Je raadt vast wel wat het geheime ingrediënt is…

          1. Peter

            Nou nou Annemiek, dat ziet er ook smakelijk uit, ga ik ook absoluut een x maken, morgen komen onze kinderen de hamburgers proeven dus ik ga er 12 maken, hahaha weet zeker dat dat ze gaan smullen, morgenochtend naar de bakker,slager en groenteman en aan de bak!!! 😉

          2. Oooh wat leuk! Dat gaat vast een hele gezellige bedoeling worden morgen. Alvast veel smakelijk kook- en smulplezier gewenst!!

  20. Minke

    Hoi!

    We hebben de hamburgers gemaakt en iedereen heeft ervan gesmuld!
    Vanavond maken we ze weer en ik kijk er nu al naar uit!
    Dank je voor het recept.

    1. Hoi Minke,

      Wat leuk om te horen! Ze zijn inderdaad verslavend lekker! 🙂

      1. Mirko

        Hoi, als je nou een sneetje brood ff laat weken in water, dit uit wringt en in stukjes door je gehakt doet dan wordt het gehakt iets steviger. Verder de gemaakte ballen door de paneermeel draaien ipv het paneermeel erdoorheen. Dan blijft het gehakt heel. Goed recept btw. Ben er nu mee bezig. Ben benieuwd.

        Gr

        1. Bedankt voor de tips Mirko, ben heel benieuwd hoe hij heeft gesmaakt. 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com