Een kijkje in de keuken week 51-2020

Elke week gun ik je een kijkje in onze keuken. Hoe ziet ons dagelijks leven eruit? Wat doen we allemaal en wat staat er ’s avonds op tafel? Je leest het hier!

Wil je niks missen? Volg ons live op Instagram! Heb je zelf ook een leuke foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Tag KeukenLiefde op social media, of deel je foto met #keukenliefde. Dan kunnen wij ook meegenieten!

Dinsdag

Vandaag staat er een kantoordag op de planning en schrijf ik onder andere het Kijkje in de keuken voor morgen uit. ‘s Middags maak ik nog een lekkere kruidenmix die ik vaak gebruik en waarvan ik erachter kwam dat die nog niet op KL staat. Weet jij welke kruidenmix dit is? De ingrediënten en hoeveelheden op het briefje op onderstaande foto heb ik trouwens aangepast. 😉

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Ik heb overdag niet nagedacht over het avondeten en als Johan ‘s avonds thuiskomt heb ik geen idee wat we moeten eten. Zowel Johan als ik hebben allebei ook niet zoveel zin om nog te koken dus worden er drie diepvriespizza’s gehaald in de supermarkt.

Woensdag

De dag begint met heel verdrietig nieuws: we horen dat Johan zijn oma vanmorgen vroeg in haar slaap is overleden in het verzorgingstehuis waar ze sinds september dit jaar zat. Ze is 92 jaar geworden wat een mooie leeftijd is, maar toch is het erg verdrietig.

Ik heb vandaag een kookdag gepland en wil 8 recepten maken en fotograferen. Gisteravond is bekend geworden dat de scholen vanaf morgen weer dichtgaan, dus is dit de laatste dag voorlopig dat ik alleen thuis ben en nog even kan bikkelen.

Na zo’n dag ben ik aardig gesloopt maar het voordeel is dat ik ‘s avonds niet meer hoeft te koken. 🙂

Tussen het koken door krijg ik nog lekkere chocolade thuisbezorgd van Tony ‘s Chocolonely. Ik vrees dat die de kerst(boom) niet gaat halen. 😉

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Ella-Marie zou morgen eigenlijk een kerstontbijt hebben op school maar die is vervroegd naar vandaag. Vandaag hebben ze dus een leuke laatste schooldag met een kerstontbijt, spelletjes en kerstfilm kijken. Ze krijgen allemaal een leuke mok mee naar huis van de oranjevereniging die dit jaar 100 jaar bestaat. Wat een mijlpaal! Zo jammer dat dat dit jaar niet feestelijk gevierd kon worden.

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Donderdag

Vandaag heb ik gezelschap op kantoor…

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Johan komt ‘s avonds thuis met een kerstpakket en kan nu genieten van twee weken kerstvakantie.

Na het avondeten (lang leve kliekjes!) gaan we naar de condoleance van Johan zijn oma.

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Vrijdag

Voor het avondeten gaan we lekker even wandelen met Nacho.

Na het wandelen maakt Johan (op mijn verzoek) weer een lekkere pastasalade. Vaak maakt Johan van restjes oud brood ook nog broodcroutons om erbij te serveren, maar helaas was het brood op. Ik kan hier echt niet één bordje van opscheppen… Té lekker!

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Pastasalade met twee soorten pasta, kip (vleeswaren), krokant gebakken chorizo, tomaat, paprika, augurk, kappertjes, hardgekookt ei, zoete ui, gedroogde peterselie en dille en een sausje van mayonaise, yoghurt, kerrie en maggie.

We eten de pastasalade met het bord op de schoot op de bank voor de kerstfilm ‘Jingle all the way’. Al honderd keer gezien maar blijft leuk!

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Zaterdag

Ella-Marie bakt een lekkere cake met citroenglazuur. Ze deed alles zelf! Wat een luxe dit.

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Nog een luxe: Johan die het avondeten kookt. Ik ben altijd wel een beetje klaar met koken in de kerstvakantie en heb er dan helemaal geen zin in, maar gelukkig heeft Johan dat wel! Hij doet dus alle boodschappen om ‘s avonds en maakt ‘s avonds een broodje kipburger. De kipburgers maakt hij zelf van opengesneden kipfilet gepaneerd in cornflakes. In plaats van bakken in olie bakt hij ze op het rooster in de oven (ca. 15 tot 20 minuten op 180 graden) waardoor ze veel minder vet zijn. Natuurlijk wordt het korstje niet zo mooi goudbruin als met bakken in olie, maar deze kipburgers uit de oven waren verrassend lekker! De kip was lekker mals en het korstje krokant! De burgers werden belegd met ijsbergsla, fijngesneden witte kool, tomaat, ui, avocado, een kipburger en een sausje gemaakt van yohgurt, mayonaise, chilisaus en sambal manis. Echt een aanrader!

‘s Avonds keken we de film ‘Beverly Hills Cop’ met een piepjonge Eddie Murphy. Was weer even geleden, maar ook dit blijft een heerlijke film.

Een kijkje in de keuken week 51-2020

Zondag

De enige dag in de week dat we met z’n drieën gezamenlijk aan tafel ontbijten is de zondagochtend. En daar geniet ik heel erg van. Ook van het feit dat Johan en Ella het ontbijt vaak samen maken en ik alleen maar hoef aan te schuiven…. 😉

We hadden nog een paar ongebakken kipschnitzels over van gisteren en besluiten ze vandaag weer op het menu te zetten bovenop een salade.

Er staat zelfs een toetje op het menu vandaag. Johan en ik zijn allebei geen toetjeseters, maar Ella-Marie vindt een toetje natuurlijk wel lekker. Omdat ze laatst zo had gesmuld van de kwarksoufflé uit de reünibox heeft Johan alles in huis gehaald om deze nog een keer te maken. Ze waren weer goed gelukt! Erbij een bolletje vanille-ijs en toef slagroom.

Maandag

Nu het kerstvakantie is en we allemaal wat meer tijd hebben vinden we het leuk om weer oude klassiekers van KL te maken. Vanavond staat deze zalmlasagne voor fijnproevers op het menu! Ik heb de saus iets anders gemaakt dit keer: 1 el boter laten smelten, 1 el bloem erdoor roeren en enkele minuten al roerend op laag vuur laten garen. Dan afblussen met 200 ml visbouillon en 200 ml droge witte wijn. Op hoog vuur voor de helft laten in koken. Dan 250 ml ongeklopte verse slagroom erbij en opnieuw aan de kook brengen. Flinke snuf gedroogde dille en peterselie erdoor roeren en eventueel extra op smaak brengen met zout en peper. Vuur uitzetten, de saus is nog best vloeibaar maar dit is goed! De lasagnebladen (8 stuks) had ik enkele minuten in kokend water voorgekookt (je kunt ook verse lasagnevellen gebruiken maar die vind ik altijd te dik) en met wat kookvocht en olijfolie ingewreven zodat ze niet gaan vastplakken. De spinazie (600 gram, grofgehakt) had ik laten slinken in een koekenpan met wat knoflook en op smaak gebracht met zout en peper en 1 el roomkaas erdoor geroerd. Zalmfilets zonder huid (3 stuks) heb ik gehalveerd. En dan, opbouwen maar! Ik eindigde met een laagje saus en wat mozzarella, geraspte kaas en gehalveerde snoeptomaatjes. Genieten dit hoor! Ella-Marie is niet zo dol op spinazie dus de volgende keer ga ik ditzelfde recept eens maken met geraspte courgette op dezelfde manier bereid als de spinazie. Misschien dat ze het dan wel kan waarderen. 🙂 Deze hoeveelheden zijn voor 3 personen (de saus was genoeg voor 4 personen).

 

Inspiratie, Een kijkje in de keuken

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin