Een kijkje in de keuken week 8-2022

Elke week gun ik je een kijkje in onze keuken. Hoe ziet onze week eruit en wat staat er ’s avonds op tafel? Kijk en lees gezellig mee!

Wil je niks missen? Volg onze stories op Instagram! Heb je zelf ook een leuk foto gemaakt van een KeukenLiefde-gerecht? Deel hem op social media met #keukenliefde en tag @keukenliefde, dan kunnen wij je foto delen!

Dinsdag

Nadat Johan en Ella-Marie de deur uit zijn, ga ik in alle rust aan de keukentafel zitten om te genieten van mijn eerste cappuccino. Die smaakt altijd het lekkerste. Ondertussen kijk ik het ochtendnieuws. Daarna breng ik Nacho naar de trimmer. Zijn haren begonnen weer lang te worden en ik vind het fijner en hygiënischer als zijn vacht kort is. Daarna weer snel terug naar huis om het Kijkje online te zetten. Daarna duik ik de keuken in om een recept voor KL te maken. Ik maakte orzo met garnalen en spinazie in pestoroomsaus en toen ik daar een stories van deelde op Instagram vroegen heel veel mensen om het recept. Ik heb inmiddels zo’n 6 weken aan recepten vooruit geschreven dus de recepten die ik hier deel komen binnen 6 weken online. Nog even geduld dus, of maak het recept gewoon aan de hand van onderstaande foto’s. Koken is vooral een kwestie van gevoel en luisteren naar je eigen smaak, dus gewoon proberen (en kijken en proeven). Het is tevens ons avondeten dus ik warm hem ’s avonds nog een keer op. Ik ben net klaar met foto’s maken als ik bericht krijg van de trimmer dat Nacho klaar is. Ik haal hem op en ruim vervolgens thuis de keuken op. Niet veel later komt Ella weer thuis uit school en wordt er uitgebreid geknuffeld met Nacho.

Woensdag

Omdat ik gisteren – ivm het wegbrengen en ophalen van Nacho – niet alle recepten kon maken die ik wilde, sta ik vandaag weer in de keuken. Ik maak iets lekkers met wraps en weer een lekker pastaatje met zalm, Boursin en spinazie. Ik voeg spinazie in pastarecepten altijd op het laatste moment pas toe zodat hij nog een frisgroene kleur en lekkere bite houdt. Ik vind hem dan veel smakelijker dan als je hem lang stooft. ’s Avonds moeten we erg lachen als Nacho opgekruld in zijn mand ligt. Ik zeg altijd tegen Johan dat we een grotere mand moeten kopen omdat hij zo weinig ruimte heeft, maar Johan vind dat onzin. Nu Nacho naar de kapper is geweest moet ik zeggen dat hij gelijk heeft.

Donderdag

Dinsdag en donderdag zijn tegenwoordig mijn vaste kookdagen, dus ook vandaag sta ik weer in de keuken. Ik maakte een lekkere groenten ketjap (een vega variant op babi en ajam ketjap), gehaktballetjes in teriyakisaus, en een croissantkrans met zalm en roerei. Die laatste ging om half drie de oven in, om tien over half drie op de foto en om kwart voor drie was ik op school om Ella op te halen, want we gingen haar bril ophalen. Echt zo’n we-moeten-rennen-springen-vliegen-duiken-vallen-opstaan-en-weer-doorgaan dag. Ik was van tevoren eigenlijk een beetje bang dat ze de bril niet zou dragen, maar ze vond het zo fijn dat ze hem de rest van de dag niet meer afzette. Jottem! Eenmaal weer thuis wachtte mij in de keuken een enorme afwas. Dubbel jottem. Gelukkig kreeg ik niet veel later hulp van Johan en was de keuken snel weer opgeruimd. Ondertussen werd er ook nog een kistje thuisbezorgd met alle ingrediënten voor de nieuwe Goedgevuld tomaten-kikkererwtensoep van Unox. Deze soepen zijn voorzien van een soepfolio zodat je makkelijk kunt zien welke ingrediënten erin zitten en waarom deze zijn toegevoegd. In een stories op Instagram vertelde ik je er meer over. Het laatste waar ik ’s avonds zin in had waren opgewarmde kliekjes waarvan de smaak nog steeds in mijn mond zat. Gelukkig was daar engel Johan die aardappels uit de kelder in frietjes sneed en op het bakblik gooide. Erbij gooide hij wat snacks in de airfryer. Het was precies datgene waar ik na zo’n dag zin in had.

Vrijdag

Afgelopen dinsdagavond hadden wij een online gesprek met de leraren van Ella en kregen we een definitief schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Om dit te vieren wil ik Ella graag verrassen met een feestelijke confetti cheesecake! Ik had ook nog wat zelfgemaakte frambozensaus (uit dit recept) in de koelkast staan dus die swirlde ik er ook doorheen. Als Ella ’s middags uit school komt is hij net uit de oven en staat hij op het aanrecht om af te koelen. Daarna moet hij nog een nachtje opstijven in de koelkast, dus we kunnen hem morgen pas proeven. Echt niet chill zoals Ella zegt. Maar, wie wat bewaart die heeft wat. ’s Avonds aten we wel opgewarmde kliekjes en nu had ik er zin in. We hadden groenten ketjap, gehaktballetjes in teriyakisaus, gekookte rijst en gekookte eieren en frisse ijsbergsla. Het was heerlijk.

Zaterdag

’s Ochtends klop ik slagroom stijf en leg daarmee de laatste hand aan de confetti cheesecake. Eindelijk tijd om te proeven. Nog wat sprinkles on top en het mes erin! Whaaaaa, zo lekker! Ik bak cheesecake altijd in een waterbad in de oven en dat maakt echt het vershil tussen lekkere cheesecake en goddelijke cheesecake. Hij wordt dan fluweelzacht en romig. ’s Middags gaan we met Ella naar een open dag van een school waar ze straks waarschijnlijk naartoe gaat. Voordat we gaan maak ik nog snel even ratatouille voor het avondeten. Die hoef ik vanavond alleen nog maar op te warmen. Ik heb ’s avonds meestal niet zoveel zin meer om (lang) in de keuken te staan en vind het fijn als het eten dan al grotendeels is voorbereid. Vooral in het weekend wil gezond avondeten er nogal eens bij in schieten omdat we overdag dan druk zijn en ’s avonds geen zin meer hebben om te koken. Ratatouille is een perfect gerecht om voor te bereiden want dan kunnen alle smaken lekker intrekken en wordt het nog lekkerder. Ella vindt de school waar we ’s middags gaan kijken superleuk en ook Johan en ik hebben er een goed gevoel bij. Voor 1 maart moet de inschrijving voor het schooljaar 2022/2023 binnen zijn dus we gaan morgen definitief een beslissing maken en de inschrijving regelen. Als we thuis komen houden we onze jas en schoenen aan en gaan een rondje wandelen met Nacho. Daarna is het tijd voor een drankje bij het haardvuur. Voordat we gaan eten schep ik de ratatouille in éénpersoonsovenschaaltjes en laat een eitje in het midden glijden. Dan wat parmezaan erover en bakken in de oven tot het warm is en het eitje is gestold. Afmaken met verse basilicum en dit keer verdeelde ik ook nog een bol burrata over onze drie bakjes. Ik serveer de ratatouille met stokbrood en kruidenboter. Zaaaaalig! Het recept voor deze ratatouille vind je in ons kookboek Familiegerechten en hier op de website.

Zondag

Zoals vaak op zondag doen we vandaag helemaal niks. We vullen het aanmeldingsformulier in voor de school van Ella zodat die morgen op de post kan. Dat is weer een zorg minder. De rest van de dag doet iedereen waar hij zin in heeft. ’s Middags maak ik groentebouillon van alle restjes groenten die ik vind in de koelkast. Vanavond eten we groentesoep met kaastortellini. Ik kook de groenten altijd voor in een pan met water, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Dat doe ik ook met de kaastortellini. Daarna zet ik ze afgedekt weg tot gebruik. Het kookwater van de groenten bewaar ik en vul ik aan met water tot de gewenste hoeveelheid. Dan doe ik er een groentebouillonblokje bij en breng het nog een keer aan de kook. Eind van de middag, voordat we gaan eten, komt er een klein borrelplankje op tafel. Dat hoort er een beetje bij in het weekend vind ik. Voor het avondeten schep ik de koude groenten en tortellini in soepkommen en schenk er kokendhete bouillon overheen. Direct opdienen.

Maandag

De wekker gaat weer vroeg. Het weekend is voorbijgevlogen. Als iedereen weer de deur uit is trek ik me terug op kantoor: mailtjes beantwoorden, gekookte recepten verder uitwerken en inplannen, foto’s bewerken, nieuwe recepten bedenken en een boodschappenbriefje maken en boodschappen doen voor een nieuwe kookdag, het is allemaal onderdeel van mijn werkdag. Voor het avondeten maak ik iets met de ingrediënten die nog in huis zijn en die op moeten. Het wordt macaroni met bacon en spinazie in roomsaus. Hiervoor kook ik de macaroni (vang een kopje kookvocht op), spoel die af met koud water en laat hem uitlekken. Ondertussen bak ik bacon uit tot hij goudbruin is, dan uitje en knoflook erbij en meefruiten. Dan room, een scheut van het opgevangen kookvocht, verkruimelde paddenstoelenbouillontablet (deze vervangt het zout en geeft een lekkere smaak. Doseer naar smaak. Je kunt ook een bouillonblokje met minder zout of zoutloze blokjes gebruiken. Een groente-, kip-, of runderbouillontablet kan ook) en handje parmezaan erbij. Even laten koken. Eventueeel nog een scheutje van opgevangen pastakookvocht toevoegen als je te weinig saus hebt. Dan gehakte spinazie, tomaatjes en macaroni erbij en even meewarmen. Lekker opscheppen en genieten.

Een kijkje in de keuken, Inspiratie

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde