Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Eenpansgerecht met rijst en komkommer
Is jouw komkommeroogst dit jaar zo goed gelukt dat je van gekkigheid niet meer weet wat je ermee aan moet? Maak dit eenvoudige eenpansgerecht met rijst en komkommer!
Ik was eigenlijk niet van plan om dit recept met je te delen. Van Johan zijn oma hadden we komkommers gekregen die op moesten en ik besloot ze te verwerken in een makkelijk eenpansgerecht waarvoor ik alles in huis had. Na de eerste hap waren Johan en ik zo blij verrast, dat ik je het recept niet wil onthouden! Omdat komkommers voor een groot deel uit vocht bestaan, slinken ze enorm tijdens het koken. In dit recept gebruik ik twee komkommers, maar je mag er gerust meer toevoegen. Leef je lekker uit.
Het is komkommertijd!
Hoofdgerecht voor 3 personen
Ingrediënten
- 125 gerookte spekblokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 2 komkommers, geschild, gehalveerd, zaadlijst en sap verwijderd, in plakjes gesneden
- 225 g rijst (ik gebruikte basmati)
- 1 el dille, vers of gedroogd
- 1 bouillontablet (ik gebruikte een rundvleesbouillontablet)
- Scheutje droge witte wijn (je kunt dit ook weglaten)
- 2 el crème fraîche
- 1 tl mosterd
- Klein kneepje honing
- Olie om in te bakken
Optioneel
- Stukje roquefort, zie onderstaande tip
Bereiding
Verhit een braad- of hapjespan met dikke bodem met een scheutje olie. Voeg de spekjes toe en bak op middelhoog vuur totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de ui en knoflook toe en bak kort even mee. Voeg de komkommers toe en bak totdat ze beginnen te slinken. Voeg de rijst toe en roer goed door. Voeg de dille (verse dille pas toevoegen als de rijst al gaar is) toe en verkruimel de bouillontablet erover. Blus af met de witte wijn en laat op hoog vuur even inkoken. Voeg 500 ml water toe, breng aan de kook en zet dan op heel laag vuur met de deksel op de pan. Af en toe even doorroeren. Als het vocht verdampt is zal de rijst gaar zijn, voeg anders nog wat extra water toe. Roer tot slot de crème fraîche, mosterd en honing door de rijst.
Serveer direct.
Eet smakelijk!
Tip
Roer tegelijk met de crème fraîche wat roquefort door de rijst. Dat geeft een heerlijk pitje!
Seizoen, Zomerrecepten, Hoofdgerecht, Budget, Eenpansgerechten, Snel
om 15:55
Dit lijkt me erg lekker, ik ga het zeker proberen.