Geroosterde tomatensoep

Deze geroosterde tomatensoep met verse basilicum en een vleugje room is het lekkerst in de zomer, als de tomaten in de aanbieding zijn en exploderen van de zoetigheid. Of gebruik vers geplukte tomaten uit je eigen moestuin! Hoe dan ook, deze geroosterde tomatensoep is genieten. Door de tomaten vooraf eerst te roosteren in de oven, wordt de smaak nog intenser en zoeter! 

Wereldgerecht, Basisrecepten, Seizoen, Slank, Vegetarisch, Hartige keuken, Zomerrecepten, Budget, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

Voor ruim 2 liter soep

  • 1,5 kilo rijpe tomaten (hoe zoeter hoe beter!)
  • 2 zoete puntpaprika’s (gewone paprika kan ook)
  • 1 rode ui, gepeld en in vieren
  • 4 ongepelde knoflooktenen
  • 1 takje rozemarijn, of takje tijm (was ik vergeten maar is erg lekker)
  • Handje verse basilicumblaadjes
  • 200 ml room (slagroom of kookroom kan allebei)
  • 0,5 l groentebouillon (gemaakt van een tablet)
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 1 el suiker
  • Extra vierge olijfolie

Verder nodig

  • 2 bakblikken
  • 2 vellen bakpapier
  • Thermoblender (een gewone blender kan ook, maar laat de tomaten dan eerst wat afkoelen voordat je ze in de blender doet)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakblikken met bakpapier.
  2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijst. Pel de rode ui en snijd in stukken. Leg de tomaten met de snijkant naarboven in een enkele laag op het bakblik (daarom heb je er twee nodig). Leg de paprika, ui, ongepelde knoflooktenen en rozemarijn erbij. Giet er een scheut olijfolie overheen en een flinke draai zout uit de zoutmolen. Bak 45 minuten in het midden van de oven, of tot de tomaten beginnen te kleuren, het sap loslaten en zacht zijn.
  3. Knijp de teentjes knoflook uit het velletje. Verwijder het takje rozemarijn of tijm. Doe de geroosterde tomaten, paprika’s, ui, knoflooktenen, het vrijgekomen sap en de basilicum in een blender en mix glad.
  4. Doe de gepureerde tomaten in een grote kookpan en voeg de room toe. Leng de soep aan tot de gewenste dikte met de bouillon. Breng op smaak met azijn en suiker. Breng de soep aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Garneer met wat verse basilicum, wat extra room en eventueel wat geraspte parmezaan.

Geroosterde tomatensoep

Geroosterde tomatensoep

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Lianne

    Wat een super recept weer Annemiek. Ga zo door;-)
    Groetjes Lianne

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin