Geroosterde tomatensoep

Deze geroosterde tomatensoep met verse basilicum en een vleugje room is het lekkerst in de zomer, als de tomaten in de aanbieding zijn en exploderen van de zoetigheid. Of gebruik vers geplukte tomaten uit je eigen moestuin! Hoe dan ook, deze geroosterde tomatensoep is genieten. Door de tomaten vooraf eerst te roosteren in de oven, wordt de smaak nog intenser en zoeter! 

Wereldgerecht, Basisrecepten, Seizoen, Slank, Vegetarisch, Hartige keuken, Zomerrecepten, Budget, Hoofdgerecht, Soep

Ingrediënten

Voor ruim 2 liter soep

  • 1,5 kilo rijpe tomaten (hoe zoeter hoe beter!)
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 rode ui
  • 4 ongepelde knoflooktenen
  • 1 takje rozemarijn, of takje tijm (was ik vergeten maar is erg lekker)
  • Handje verse basilicumblaadjes
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 1 el suiker
  • 100 – 150 ml room (slagroom of kookroom kan allebei)
  • 0,5 l groentebouillon (gemaakt van een tablet)
  • Extra vierge olijfolie

Verder nodig

  • Groot, diep bakblik, of grote braadslee
  • Thermoblender (een gewone blender kan ook, maar laat de tomaten dan eerst wat afkoelen voordat je ze in de blender doet)
  • Elektrische staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de tomaten in stukken. Verwijder de zaadlijsten uit de puntpaprika’s en snijd in stukken. Pel de rode ui en snijd in stukken. Doe de tomaten, puntpaprika, ui en ongepelde knoflooktenen in de braadslede. Leg het takje rozemarijn of tijm (allebei kan ook) erbovenop. Giet er een scheut olijfolie overheen en een flinke draai zout uit de zoutmolen. Hussel om.

Bak 45 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege de baktijd een keer om.

Knijp de teentjes knoflook uit het velletje. Verwijder het takje rozemarijn of tijm. Doe de geroosterde tomaten, paprika’s, ui, knoflooktenen en het vrijgekomen sap in een blender en mix op hoge snelheid glad. Doe de gepureerde tomaten in een grote pan en voeg de basilicum, suiker, azijn, room en 2/3 van de bouillon toe. Pureer nogmaals glad met de staafmixer. Als de soep te dik is kun je nog wat extra bouillon toevoegen. Zet het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Schep de soep in diepe borden of kommen en garneer met een vleugje extra room en wat verse basilicum. De liefhebber kan er nog wat parmezaan overheen raspen.

Geroosterde tomatensoep

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Lianne

    Wat een super recept weer Annemiek. Ga zo door;-)
    Groetjes Lianne

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin