Koolhydraatarm: gevulde courgette met ratatouille en roomkaas

Koolhydraatarm: gevulde courgette met ratatouille en roomkaas

Sinds onze kennismaking met de ratatouille van Franse sterrenchef Eric Ripert mag ik Johan er ‘s nachts voor wakker maken: ratatouille! Meestal serveer ik ratatouille in éénpersoonsovenschaaltjes met een ei erin en brood ernaast. Zó lekker! Dat moet je een keer gegeten hebben.

Een tijdje geleden bestelde Johan in een restaurant deze gevulde courgette met ratatouille en roomkaas. Hij vond het zo lekker dat ik besloot om het thuis zelf te maken. Omdat het slanke januarimaand is heb ik de volvette roomkaas vervangen door light roomkaas. Minder vet en net zo lekker! 

Hoofdgerecht voor 2 personen, of voor 4 personen wanneer je er een bijgerecht (bijv. rijst, pasta, of aardappels) bij serveert

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 rode paprika
  • 2 courgettes, over de lengte gehalveerd en uitgehold (makkelijk met een bolletjessteker)
  • 1 aubergine, om en om geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 flinke el roomkaas light (Griekse yoghurt of crème fraîche kan ook)
  • Handje geraspte 20+ kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Koolhydraatarm: gevulde courgette met ratatouille en roomkaas

Bereiding
Pel en snipper de ui. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes. Verhit een hapjespan met een scheutje olijfolie en bak op laag vuur de ui, paprika en knoflook totdat ze zacht maar niet gekleurd zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de courgettes overlangs doormidden en lepel het vruchtvlees eruit (dit gaat het beste met een bolletjessteker), zodat je een mooi schuitje overhoudt die je straks kunt vullen. Hak het vruchtvlees fijn. Leg de uitgeholde courgettes in een ingevette ovenschaal.

Schil de aubergine om en om — zo wordt de smaak minder bitter. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Voeg de fijngehakte courgette en aubergine toe aan de ui en paprika samen met een nieuwe scheut olijfolie. Breng opnieuw op smaak met zout en peper. Bak even mee totdat de aubergine zacht is.

Voeg de tomatenpuree toe, roer even door en doe de deksel op de pan. Laat de saus op laag vuur 30 minuten pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Roer de roomkaas door de ratatouille en vul de courgettes met het ratatouillemengsel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Haal de schotel uit de oven en bestrooi met de geraspte kaas.

Koolhydraatarm: gevulde courgette met ratatouille en roomkaas

Bak nog 15 minuten verder, of totdat de courgettes zacht zijn en kaas gesmolten is.

Koolhydraatarm: gevulde courgette met ratatouille en roomkaas

Eet smakelijk!

Comments

  1. Eleonora says:

    Heb dit gisteren gemaakt, heel erg lekker.
    Ga het ook eens proberen met een stukje kip erbij

Speak Your Mind

*