Risotto met aardpeer, hazelnoot en Gruyère

Een heerlijk recept van Hellofresh dat hier in huize Verweij favoriet is: risotto met aardpeer, hazelnoot en Gruyère. Speciaal voor dit recept hebben we zelfs aardpeer in onze moestuin geplant. Aardpeer is bijna niet te vinden in de supermarkt. Misschien bij een goed gesorteerde groenteboer. Dat komt omdat aardpeer na het rooien maar heel kort houdbaar is. Eigenlijk moet je rooien wat je wilt eten en het direct bereiden. Afgelopen zomer werden we beloond met prachtige, zonnebloemachtige bloemen en nu het winter is genieten we van de knolletjes in de grond. Ik bedenk me ineens dat ik op dit recept na nog helemaal geen andere recepten met aardpeer heb geprobeerd. Iemand nog een goede tip?

Dit recept is in elk geval een aanrader. Heb je geen aardpeer in je moestuin staan en kun je hem ook nergens vinden, gebruik dan een andere (winter)groente (bijv. pastinaak, bloemkool, knolraab, koolraab) die je ook in dunne plakjes snijd en bakt in de koekenpan. Een andere smaak natuurlijk, maar ook erg lekker! 

Wereldgerecht, Menu, Seizoen, Vegetarisch, Italiaanse recepten, Winterrecepten, Eenpansgerechten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 preien, in smalle ringen, gewassen en uitgelekt
  • 300 g risottorijst
  • 400 g aardpeer, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 60 g hazelnoten, grof gehakt
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 15 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 100 g geraspte Gruyère
  • 1 l groentebouillon (van 2 tabletten)
  • 6 el ongezouten roomboter
  • 2 tl witte balsamicoazijn
  • Olijfolie om in te bakken

Verder nodig

  • Hapjespan met deksel
  • Koekenpan

Risotto met aardpeer, hazelnoot en Gruyère

Bereiding

Verhit 4 el roomboter en een klein scheutje olijfolie in de hapjespan en fruit de sjalot 1 minuut op middelhoog vuur tot hij zacht is. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten verder.

Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg de balsamicoazijn en 1/3 van de bouillon toe, de risotto moet net onder staan. Doe de deksel op de pan en laat de risotto zachtjes pruttelen tot de bouillon bijna is opgenomen. Roer de risotto regelmatig door. Voeg opnieuw bouillon toe zodra de vorige bijna is opgenomen, de risotto mag niet droog komen te staan. Herhaal dit tot de risotto beetgaar is. Je hoeft dus misschien niet alle bouillon te gebruiken. Dit duurt circa 20 tot 25 minuten. Als de bouillon op is maar de risotto nog niet gaar, voeg dan wat extra heet water toe. Zet het vuur uit en laat de risotto afgedekt 5 minuten rusten.

Verhit – ondertussen als de risotto pruttelt – de overige roomboter met een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes aardpeer circa 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze zacht en goudbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de hazelnoten toe en bak nog 2 minuten mee.

Roer de Gruyère en 1 à 2 el citroensap (naar eigen smaak) door de risotto. Breng op smaak met peper.

Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en hazelnoten. Bestrooi naar smaak met peterselie, citroenrasp en extra zwarte peper.

Risotto met aardpeer, hazelnoot en Gruyère

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin