Gezond barbecueën? Deze vier tips helpen!

Gezond barbecueën? Deze vier tips helpen!

De zon schijnt volop en de barbecue kan weer van stal. Maar hoe barbecue je op een gezonde manier? We vroegen online diëtist en afvalcoach Jonathan Klaassen wat tips te geven.

Tip 1: maak ‘lichte’ gerechten als basis

Bij barbecuen denk je al gauw aan veel hompen vlees, vis, stokbrood en veel saus. Dat mag natuurlijk – jij beslist – maar groente en fruit kun je ook meer de hoofdrol geven. Kies groenten en fruit en maak daar bijvoorbeeld een vullende (maaltijd) salade van; dat is de basis. Zie dat lekkere stukje vlees of vis als aanvulling.

Tip 2: alcohol in mindere mate

Niks mis met een alcoholische versnapering, maar zorg dat de basis bestaat uit een (light) frisdrankje en zet een mooie karaf gevuld met water of spa rood op tafel. Voeg hier munt, citroen of bijvoorbeeld watermeloen aan toe. Zo heb je alcoholgebruik meer in de hand en creëer je evenwicht (lees: kleine kater).

Tip 3: sausjes en dips

Hier een simpel advies: maak dit zoveel mogelijk zelf! Veel sauzen uit potjes, tubes en flesjes zijn meestal echte dikmakers. Ze bevatten vaak (onnodig) veel suikers en/of (verkeerde) vetten. Sloof je uit en maak ze lekker zelf, denk aan: hummus, pesto, tomatensalsa, guacamole, tzatizki, of zelfgemaakte knoflooksaus.

Tip 4: eet tot je 80% vol zit

Zie het als oefening om je aandacht te richten op de hoeveelheid dat je eet. Eet niet tot je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. Stel jezelf ook regelmatig de vraag tijdens de barbecue: eet ik nu omdat ik écht honger heb of is het trek? Heb je trek, dan is het wellicht verstandiger om te stoppen zodat je de 80% haalt.

Geniet van de barbecue!

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid, Barbecuerecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde