Koken op de camping in Italië: tips + recepten!

Gesponsord – Zoals je al kon lezen in dit Kijkje in de keuken hebben wij er twee heerlijke weken vakantie in Italië opzitten. We verbleven op twee verschillende campings: camping Park Albatros in Toscane en camping Bella Italia aan het Gardameer. Met een dochter van acht jaar vinden wij een camping de leukste optie. Op beide campings waren veel faciliteiten, mooie zwembaden en een leuke kidsclub aanwezig zodat dochterlief zich niet hoefde te vervelen. En met een dochter die het naar haar zin heeft, een mooie omgeving en een ruime en schone caravan die van alle gemakken voorzien is genieten papa en mama ook.

Eurocamp

Net zoals twee jaar geleden mochten wij ook dit jaar weer in een stacaravan van Eurocamp verblijven. (Lees hier, hier en hier onze vorige vakantieavonturen.) Onze ervaring met Eurocamp is erg goed. Het inchecken op de camping gaat altijd supersnel en bij aankomst is de caravan keurig schoongemaakt. Na een dag of twee komt altijd een medewerker bij de caravan langs om te vragen of alles naar wens is. Op allebei de campings hadden wij de Avant caravan met drie slaapkamers. Dit voelde als thuiskomen want twee jaar geleden hadden wij ook een Avant. De caravan is onder andere uitgevoerd met airco, een groot overdekt terras met genoeg meubels en een barbecue en een luxe uitgevoerde keuken voorzien van magnetron, oven, grote koelkast en vriezer, 4-pits gaskookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, waterkoker en broodrooster. Wat ook goed is geregeld bij Eurocamp is dat je op de dag van vertrek gewoon de sleutel op de tafel in de caravan kunt leggen en kunt vertrekken. Je hoeft dus niet eerst weer naar de receptie om uit te checken.

Dit jaar had ik me voorgenomen om helemaal niks te doen in de vakantie. Met ons eerste kookboek (75 makkelijke hoofdgerechten: je kunt hem hier alvast bestellen, dan valt hij in oktober als eerste bij jou op de mat!) waarvoor alle kopij ingeleverd moest worden en een verhuizing op komst (na de vakantie gaan we direct verhuizen!) is er de afgelopen maanden keihard gewerkt en dat eiste een flinke tol van het hele gezin. Ik dacht dan ook dat ik uitgeblust hele dagen bij het zwembad zou liggen en elke avond uit eten wilde gaan. Maar het liep toch anders.

Omdat de druk van de ketel was en we even in een totaal andere omgeving waren kreeg ik weer inspiratie en zin om te koken. Boodschappen doen in Italië is voor een foodie zoals ik een feest op zich. Vlakbij onze eerste camping Park Albatros zat een grote COOP in San Vincenzo waar we onze boodschappen haalden. Verse kreeften, hele vissen, zakken vongole en mosselen, scheermessen, inktvis, Bistecca Fiorentina, versgebakken foccaccio, verse zwarte truffels, honderd-en-één pastasoorten, verse lokale kazen (mijn favoriet was een vers kaasje met pistache erin), lekkere lokale wijn, cantuccini, yoghurttaart (die haalden we bijna elke dag, zo lekker!) je kunt het zo gek niet bedenken of deze supermarkt verkocht het. Voor een prima prijs ook nog. Supermarktwalhalla!

En zo kwam het dus dat we bijna iedere avond zelf kookten. Spaghetti bolognese, Bistecca alla Fiorentina, broodje hamburger (Italiaanse stijl), geroosterde aardappels en gegrilde groenten van de barbecue, salade caprese en nog veel meer lekkers.

Tips voor koken op de camping

Een aantal tips om koken op de camping zo leuk en makkelijk mogelijk te maken:

1. Scherp koksmes

Neem tenminste één scherp koksmes mee van huis, ik heb nog nooit een goed scherp mes gevonden in een stacaravan.

2. Houten snijplank

Als je genoeg ruimte hebt in je auto is een houten snijplank geen overbodige luxe. In de meeste caravans ligt een glazen snijplank en dat is drama: alles glijd ervanaf en je mes wordt er bot van!

3. Kurketrekker

In Nederland zijn de meeste flessen wijn voorzien van een schroefdop, maar in het buitenland hebben de meeste flessen wijn een kurk. Hoewel er in onze caravan een kurketrekker lag, was hier geen kurk mee uit te trekken. Neem daarom ook altijd zelf een goede kurketrekker mee.

4. Kijk de kunst af!

Kijk de kookkunst af van de Italianen. Laat je inspireren door lokale gerechten. Kijk om je heen! In Italië koken ze simpel maar met goede, verse ingrediënten. Een verse pasta met een eenvoudige tomatensaus eventueel verrijkt met wat room of ricotta, wat groenten op de grill geserveerd met een stukje verse vis of vlees ernaast. Even afmaken op je bord met een scheut extra vierge olijfolie en een draai zout en peper uit de molen en je Italiaanse godenmaal is klaar!

5. Doe je boodschappen in een lokale supermarkt of op de markt

Zoek een goede supermarkt of lokale markt op in de buurt van de camping en doe daar je boodschappen. Het assortiment is daar groter dan in de campingwinkel en het is daar goedkoper. Bovendien vind je daar de lokale producten waar de Italianen zelf mee koken.

6. Gebruik de barbecue!

Als ik op de camping ben, kook ik zoveel mogelijk op de barbecue. Niet alleen is de beleving dan anders dan als je binnen in de keuken staat, maar het is ook makkelijk en lekker. Bak je aardappels bijvoorbeeld op de barbecue in plaats van in de koekenpan. Zie voor inspiratie de recepten hieronder.

7. Lekkere koffie zetten

Koffie zetten op de camping kan op verschillende manieren. In onze Avant-caravan stond een koffiezetapparaat en een cafetière die je beide kunt gebruiken om filterkoffie te zetten. Wij hadden onze eigen zak koffiebonen meegenomen die we fijnmaalden in onze grinder. Iets meer werk maar versgemalen koffiebonen hebben gewoon meer smaak dan filterkoffie.

Campingrecepten

Hieronder deel ik enkele recepten die wij maakten op de camping.

Pasta bolognese

  • Fruit een gesnipperde ui, knoflook en een rood pepertje op laag vuur zacht in olijfolie.
  • Voeg 400 gram (iets meer of minder maakt niet uit) rundergehakt toe en bak rul. Breng goed op smaak met zout en peper uit de molen.
  • Blus af met een slok wijn (rood of wit mag allebei). Voeg de inhoud van een blik tomatenblokjes toe en een stuk of twee in stukken gesneden zongerijpte tomaten. Voeg een paar drupjes crèma di balsamico (gewone Balsamico mag ook) toe en een paar blaadjes fijngesneden basilicum en laat 2 uur met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Serveer met gekookte verse pasta en maak af met geraspte Parmezaan.

Broodje hamburger met gebakken aardappels van de barbecue

  • Kook (voor 4 personen) 4 grote aardappels in de schil in ruim kokend water. Giet ze af en laat afkoelen. Pel de aardappels en snijd in middelgrote blokjes. Verdeel in een enkele laag over een aluminium barbecuebakje en voeg een bodempje olijfolie toe. Bestrooi met zeezout uit de molen.
  • Snijd 3 grote uien in ringen en doe in een aluminium barbecuebakje met een bodempje olijfolie en wat zout uit de molen. Bak de uien en aardappels op laag tot middelhoog vuur op de barbecue tot ze zacht en bruin zijn. Roer regelmatig even om. Houd ze warm.
  • Bak wat pancettaplakjes (reken op circa 2 plakjes per hamburger) goudbruin in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de hamburgerbroodjes open en rooster ze kort op de barbecue.
  • Bak de hamburgers aan beide kanten goudbruin en gaar op de barbecue.
  • Besmeer de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd en beleg met fijngesneden ijsbergsla, plakken tomaat, gebakken ui, uitgebakken pancetta, een hamburger en een plak kaas naar keuze.

Verder maakte ik op de camping nog deze Bistecca alla Fiorentina, salade caprese en gegrilde groenten van de barbecue. Ook maakte ik een lekkere aardappelsalade met tonijn en gegrilde paprika waarvan ik het recept binnenkort nog met je ga delen. Meer campingrecepten bekijken van voorgaande jaren? Hier vind je alle campingrecepten bij elkaar! Genoeg inspiratie dus om zelf aan de slag te gaan en heerlijk te koken op de camping!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Eurocamp. 

Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Campingrecepten, Italiaanse recepten, Zomerrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com