Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE
Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Gesponsord – Zoals je al kon lezen in dit Kijkje in de keuken hebben wij er twee heerlijke weken vakantie in Italië opzitten. We verbleven op twee verschillende campings: camping Park Albatros in Toscane en camping Bella Italia aan het Gardameer. Met een dochter van acht jaar vinden wij een camping de leukste optie. Op beide campings waren veel faciliteiten, mooie zwembaden en een leuke kidsclub aanwezig zodat dochterlief zich niet hoefde te vervelen. En met een dochter die het naar haar zin heeft, een mooie omgeving en een ruime en schone caravan die van alle gemakken voorzien is genieten papa en mama ook.
Net zoals twee jaar geleden mochten wij ook dit jaar weer in een stacaravan van Eurocamp verblijven. (Lees hier, hier en hier onze vorige vakantieavonturen.) Onze ervaring met Eurocamp is erg goed. Het inchecken op de camping gaat altijd supersnel en bij aankomst is de caravan keurig schoongemaakt. Na een dag of twee komt altijd een medewerker bij de caravan langs om te vragen of alles naar wens is. Op allebei de campings hadden wij de Avant caravan met drie slaapkamers. Dit voelde als thuiskomen want twee jaar geleden hadden wij ook een Avant. De caravan is onder andere uitgevoerd met airco, een groot overdekt terras met genoeg meubels en een barbecue en een luxe uitgevoerde keuken voorzien van magnetron, oven, grote koelkast en vriezer, 4-pits gaskookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, waterkoker en broodrooster. Wat ook goed is geregeld bij Eurocamp is dat je op de dag van vertrek gewoon de sleutel op de tafel in de caravan kunt leggen en kunt vertrekken. Je hoeft dus niet eerst weer naar de receptie om uit te checken.
Dit jaar had ik me voorgenomen om helemaal niks te doen in de vakantie. Met ons eerste kookboek (75 makkelijke hoofdgerechten: je kunt hem hier alvast bestellen, dan valt hij in oktober als eerste bij jou op de mat!) waarvoor alle kopij ingeleverd moest worden en een verhuizing op komst (na de vakantie gaan we direct verhuizen!) is er de afgelopen maanden keihard gewerkt en dat eiste een flinke tol van het hele gezin. Ik dacht dan ook dat ik uitgeblust hele dagen bij het zwembad zou liggen en elke avond uit eten wilde gaan. Maar het liep toch anders.
Omdat de druk van de ketel was en we even in een totaal andere omgeving waren kreeg ik weer inspiratie en zin om te koken. Boodschappen doen in Italië is voor een foodie zoals ik een feest op zich. Vlakbij onze eerste camping Park Albatros zat een grote COOP in San Vincenzo waar we onze boodschappen haalden. Verse kreeften, hele vissen, zakken vongole en mosselen, scheermessen, inktvis, Bistecca Fiorentina, versgebakken foccaccio, verse zwarte truffels, honderd-en-één pastasoorten, verse lokale kazen (mijn favoriet was een vers kaasje met pistache erin), lekkere lokale wijn, cantuccini, yoghurttaart (die haalden we bijna elke dag, zo lekker!) je kunt het zo gek niet bedenken of deze supermarkt verkocht het. Voor een prima prijs ook nog. Supermarktwalhalla!
En zo kwam het dus dat we bijna iedere avond zelf kookten. Spaghetti bolognese, Bistecca alla Fiorentina, broodje hamburger (Italiaanse stijl), geroosterde aardappels en gegrilde groenten van de barbecue, salade caprese en nog veel meer lekkers.
Een aantal tips om koken op de camping zo leuk en makkelijk mogelijk te maken:
Neem tenminste één scherp koksmes mee van huis, ik heb nog nooit een goed scherp mes gevonden in een stacaravan.
Als je genoeg ruimte hebt in je auto is een houten snijplank geen overbodige luxe. In de meeste caravans ligt een glazen snijplank en dat is drama: alles glijd ervanaf en je mes wordt er bot van!
In Nederland zijn de meeste flessen wijn voorzien van een schroefdop, maar in het buitenland hebben de meeste flessen wijn een kurk. Hoewel er in onze caravan een kurketrekker lag, was hier geen kurk mee uit te trekken. Neem daarom ook altijd zelf een goede kurketrekker mee.
Kijk de kookkunst af van de Italianen. Laat je inspireren door lokale gerechten. Kijk om je heen! In Italië koken ze simpel maar met goede, verse ingrediënten. Een verse pasta met een eenvoudige tomatensaus eventueel verrijkt met wat room of ricotta, wat groenten op de grill geserveerd met een stukje verse vis of vlees ernaast. Even afmaken op je bord met een scheut extra vierge olijfolie en een draai zout en peper uit de molen en je Italiaanse godenmaal is klaar!
Zoek een goede supermarkt of lokale markt op in de buurt van de camping en doe daar je boodschappen. Het assortiment is daar groter dan in de campingwinkel en het is daar goedkoper. Bovendien vind je daar de lokale producten waar de Italianen zelf mee koken.
Als ik op de camping ben, kook ik zoveel mogelijk op de barbecue. Niet alleen is de beleving dan anders dan als je binnen in de keuken staat, maar het is ook makkelijk en lekker. Bak je aardappels bijvoorbeeld op de barbecue in plaats van in de koekenpan. Zie voor inspiratie de recepten hieronder.
Koffie zetten op de camping kan op verschillende manieren. In onze Avant-caravan stond een koffiezetapparaat en een cafetière die je beide kunt gebruiken om filterkoffie te zetten. Wij hadden onze eigen zak koffiebonen meegenomen die we fijnmaalden in onze grinder. Iets meer werk maar versgemalen koffiebonen hebben gewoon meer smaak dan filterkoffie.
Hieronder deel ik enkele recepten die wij maakten op de camping.
Verder maakte ik op de camping nog deze Bistecca alla Fiorentina, salade caprese en gegrilde groenten van de barbecue. Ook maakte ik een lekkere aardappelsalade met tonijn en gegrilde paprika waarvan ik het recept binnenkort nog met je ga delen. Meer campingrecepten bekijken van voorgaande jaren? Hier vind je alle campingrecepten bij elkaar! Genoeg inspiratie dus om zelf aan de slag te gaan en heerlijk te koken op de camping!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Eurocamp.
Wereldgerecht, Thema recepten, Seizoen, Italiaanse recepten, Zomerrecepten, Campingrecepten
Verdeel je liefde